Pivnica.net
Banner

Heineken

Heineken poskupljuje

P. N.   |   18.02.2022.     1708

Heineken poskupljuje

Nizozemski pivar Heineken objavio je u srijedu da će pandemija covida-19, uz dugotrajan oporavak ugostiteljstva u Europi, utjecati na njegove prihode i u ovoj godini, upozorivši na visoke troškove sirovina, energije i transporta, objavila je kompanija, a prenosi Hina.

Najveći europski proizvođač piva priopćio je da će povećanje troškova sirovina nadoknaditi višim cijenama, koje bi pak mogle rezultirati smanjenom potrošnjom piva.

Izvršni direktor nizozemske kompanije Dolf van den Brink rekao je da su se tržišta u nastajanju pokazala otpornijima u apsorpciji povećanja cijena.

„Mislim da nismo vidjeli ovakva povećanja cijena i troškova u čitavoj generaciji. Veliko pitanje je kako će to utjecati na razvijenija tržišta koja do sada nisu vidjela takve cijene”, dodao je Van den Brink.

Troškovi sirovina porast će za 15 do 17 posto, procjenjuju u Heinekenu, izdvojivši dvostruko veću cijenu ječma i oko 50 posto veću cijenu aluminija. Porasli su i troškovi energije i transporta, dodaju.

Heineken i dalje cilja na maržu operativne dobiti od 17 posto u 2023., no neizvjesnost je pojačana s obzirom na inflaciju i njezin utjecaj na osobnu potrošnju. Najavili su da će tokom godine ažurirati svoje smjernice za 2023.

U 2021. godini prodali su 4,6 posto više piva nego u godini ranije, uz rast u svim regijama uz izuzetak Azije. Povećanje cijena i prijelaz na skuplja piva povećali su njegov neto prihod za 12,2 posto, na 21,9 milijardi eura.

Operativna dobit porasla je 43,8 posto, na 3,41 milijardu eura, ali je još uvijek niža nego u pretpandemijskoj 2019., navodi Hina.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Heineken