Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Harveyjev Poljubac

Jeff Evans   |   14.02.2010.     3004

Harveyjev Poljubac

Dan svetog Valentina, odnosno Valentinovo jedan je od najraširenijih blagdana, a Valentina slave svi, bez nacionalnih konotacija. U svakom slučaju, svetac čiji spomen danas obilježavamo obavijen je velom tajne. Naime, tri su moguća Valentina, čiji dan slavimo: jedan je bio ranokršćanski svećenik u Rimu, drugi provincijalni biskup izvan Rima a treći mučenik u Africi – svi su živjeli u trećem stoljeću.

Kako je ime ovog sveca, bez obzira na to o kojem je riječ, dovedeno u vezu s vrućom romansom, nije posve jasno, i moglo bi biti da je to ideja koja se razvila u srednjem vijeku. Sasvim je izvjesno da je u vrijeme Geoffreyja Chaucera (autor Canterburyjskih priča, op. prev.) ime Valentin moglo biti čvršće povezano s pojmom vrele ljubavi. Dan svetog Valentina Vatikan je formalno izbacio iz kršćanskog kalendara 1969. godine, kada je kalendar očišćen od svih svetaca, čiji životopis nije pouzdano utvrđen. Ali to nije zaustavilo komercijalne aktivnosti oko datuma 14. veljače, pa i u industriji piva. Jedna od mnogih pivovara koje proizvode pivo u čast svetog valentina je i pivovara Harvey's u Sussexu. Ali Harveyjevo pivo nije sračunato samo na laku zaradu: ono ima vlastitu romantičnu priču i stoga je savršen izbor za današnji dan.

 

Ogorčenje u Lewesu

Pivo Harvey's Kiss prvobitno je skuhano u povodu izložbe koja je priređena u sjedištu pivovare u Lewesu. To također vraća u sjećanje jedan trenutak iz povijesti grada, kad su se njegovi konzervativni građani pobunili protiv pojavljivanja u njihovoj sredini visoko erotiziranog, eksplicitnog umjetničkog djela. Okosnica izložbe bila je čuvena skulptura Poljubac (The Kiss) Augustea Rodina. To je jedan iz serije Rodinovih djela na istu temu – na temu priče o ljubavnicima iz 13. stoljeća, Paolu i Franceski, čija je preljubnička avantura opisana u Danteovu Paklu. Gostovanje skulpture omogućio je jedan američki milijunaš, koji je imao rezidenciju u Lewesu, te se složio da se skulptura javno izloži u gradu. Bilo je 1914. godine.

Rodinovo djelo prikazuje dva isprepletena gola tijela, tako zorno, da se ravnateljica lokalne škole usprotivila izlaganju skulpture. Tvrdeći da će skulptura uznemiriti mnoge mlade vojnike smještene u Lewesu, uspjela postići da se sporna skulptura pokrije, a potom i ukloni iz izložbenog prostora. Djelo je najprije završilo u galeriji Tate u Londonu, ali je 1999. godine vraćeno u Lewes na pet mjeseci da bi bilo izloženo u sklopu obilježavanja dolaska novog milenija.
Harvey's Kiss se kuha za Valentinovo i puni u bačve, ali dostupno je i u bocama. Kao osnova za ovo pivo koristi se slad svijetle boje, uz dodavanje proklijalog zrnevlja zobi, koje daje finoću. Koristi se hmelj tipa Fuggle i Štajerski Golding. Pivo ima zlatnu boju i aromu kruške i drugog voća. Gorkasto-slatki okus ima brašnast karakter koji dolazi od zobi i blago vuče na orah, no paletom ipak dominira biljni tonovi i kruška, koji lagano dižu toplinu, suše i pripremaju gorči finiš. Ovo pivo ekvivalent je za valentinski buket cvijeća.
 
Tip golden ale
Pivovara Harvey&Son, Lewes, East Essex 
Jačina 4,8 %
 
3. veljače
Rođeni
Jack Benny (komičar), 1894.; Allan Parker (filmski režiser), 1944.; Kevin Keegan (nogometaš i trener), 1951.
Umrli
James Cook (istraživač), 1779.; PG Woodhouse (pisac), 1975; Frederick Loewe (skladatelj), 1988.
Događaji
Čikaški gangsteri poginuli u masakru na Valentinovo, 1929., Nacionalizirana Bank of England, 1946.
 
Tekst je preuzet iz knjige A Beer A Day (Jedno pivo na dan) Jeffa Evansa. Knjigu je 2008. godine izdala CAMRA (Campaign for real ale), a donosi preporuke za 366 piva iz cijelog svijeta, po jedno za svaki dan u godini. Autor prolazi kalendarom kronološkim redom, od 1. siječnja do 31. prosinca i podsjeća na značajne događaje koji su se desili na određeni datum, i s njima povezuje pojedine vrste piva. Uz svaki datum navodi i po nekoliko poznatih ličnosti koje su toga dana rođene ili umrle, te događaje toga dana.
S vremena na vrijeme posezat ćemo za ovom neobičnom knjigom.
 
S engleskog preveo Mato Pejić
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

U vinu je mudrost, u pivu je snaga, u vodi je bakterija
Njemačka izreka

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Pivske raznolije