Pivnica.net
Banner

Nacrtaj mi krigl

Guinnessovi vodiči za ribe

P. N.   |   24.12.2023.     1496

Guinnessovi vodiči za ribe

Badnjak je posljednji dan adventa, koji prethodi kršćanskom blagdanu Božiću, a u katoličkom i protestantskom vjerovanju, to je danas. Po tradiciji na današnji se dan jede riba i posti, iako katolička crkva to ne propisuje striktno. Tako je i aktualna rasprava o tome treba li današnji post izbjeći zato što pada u nedjelju, bespredmetna. No, ono što nas ovdje zanima je to da se s ribom, ako je danas imate na blagdanskoj trpezi, odlično slaže i pivo.

Oni koji prate našu stranicu to jako dobro znaju – uz ribu će vam prijati i pivo i to razne vrste piva uz različite vrste riba i morskih plodova, pa tako onu poznatu pučku izre4ku da riba pliva tri puta – u moru, ulju i u vinu, komotno možemo doraditi i reći kako riba odlično pliva i u pivu. I to jednako i morska baš kao i riječna.

Pokazuje to i veliki svjetski igrač u poslu s pivom, slavni irski Guinness, koji svoj glasoviti stout preporučuje za slaganje s ribama, kako riječnim, tako i morskih, te s rakovima i školjkama. Pedesetih i šezdesetih godina imao je dublinski pivar uspješnu reklamnu kampanju zajedničkog naziva Guinnessov vodič za... a na plakatima su bile riječne ribe, morske ribe, rakovi, školjke... bilo je i plakata s raznim ribljim specijalitetima i uvijek je uz to išla preporuku da se jelo zalije pintom irskog stouta Guinness.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Nacrtaj mi krigl