Pivnica.net
Banner

Svijet

Guinessovi pivski rekordi

Mato Pejić   |   30.04.2008.     9187

Guinessovi pivski rekordi
Prije nekoliko godina neugodno sam se iznenadio kada sam u novinama pročitao najavu kako neki hrvatski brzopotezni konzumenti dragocjene tekućine namjeravaju čoporativno putovati u Műnchen na Oktoberfest i natjecati se u brzom ispijanju piva. Kao dugogodišnji redoviti posjetitelj Oktoberfesta znao sam da tamo takvog natjecanja nema, a i da je uprava najveće pivske fešte na svijetu skupini čeških pivopija, koji su također tražili takvo natjecanje, odgovorila da se na Oktoberfestu u pivu uživa, a ne uništava ga se. Međutim, u posljednje vrijeme u paviljonima na Terezijskim poljima ipak se mogu vidjeti brzi ispijači piva – uprava Oktoberfesta je popustila. Istovremeno, Guinnessova knjiga rekorda ne popušta, pa na njenim stranicama nema rekorda u ispijanju piva. Ali, nije uvijek bilo tako.
 
Uredništvo Guinnessove knjige rekorda izbacilo je sa svojih stranica sve rekorde u ispijanju piva i svih drugih alkoholnih pića, te u brzom konzumiranju hrane još daleke 1991. godine, a povod za takvu odluku su slučajevi zdravstvenih problema ljudi koji su htjeli oboriti rekorde u tim disciplinama. Tako Guinnessov komitet ne prihvaća ni druge rekorde čije postavljanje može biti opasno po život i zdravlje ljudi. Na taj način su rekordi u tim disciplinama, koji su postavljeni ranije postali trajni, ali «umirovljeni». Među njima je i rekord Stevena Petrosina, koji je litru piva (33 unce), kako popio za nevjerojatnih 1,3 sekunde. Rekord je postavljen 22. lipnja 1977. godine u Gingerbreadman baru u Carlisleu, Pennsylvania, SAD, koji se nalazi u blizini Dickinsonova sveučilišta. Time je potučen prethodni rekord Petera Dowdeswella iz Engleske koji je 11. lipnja 1975. godine litru piva (2 pinte, kako mjere Englezi), popio za 2,3 sekunde.
Petrosinov podvig prvi je put u Guinnessovoj knjizi rekorda zabilježen u godišnjem izdanju za 1978., u kojem se navodi i Dowdeswellov rekord iz 1975., kao i rekord koji je Dowdeswell držao u brzom ispijanju dvije litre piva – 6 sekundi, postavljen 7. veljače 1975. Kasnije je Guinness zabilježio i Dowdeswellov rekord u brzom ispijanju tri pinte piva – pet sekundi, 6. lipnja 1985. Posljednji put ovi su rekordi objavljeni u izdanju za 1990. godinu na stranici 464. Kako se izričito navodi na web stranici o Petrosinovu rekordu, sve što se danas predstavlja kao svjetski rekord u brzom ispijanju piva je upitno i neslužbeno.
Kada je postavio Guinnessov rekord Petrosino je imao 25 godina i radio je kao šanker. Mjeritelji vremena bili su Michael Barber, Joseph Casserta i Leo Sweeney, koji je ujedno bio predstavnik Guinnessova komiteta. Pio je Miller pivo, jedno o najpoznatijih i najboljih američkih piva, no u svom opisu ovog rezultata, opisujući tehnike koje je primijenio u postavljanju rekorda, preporučio je da se pije toplo pivo i to engleska piva gornjeg vrenja, koja su manje karbonizirana od klasičnih američkih lagera
 
Rekord je dokumentiran i na web stranici, na kojoj možete vidjeti i neke druge nevjerojatne slučajeve brzopoteznog ispijanja piva:
 
Na You tubeu možete pronaći na desetke videa s pivopijama za koje se ne može ni reći da svoje pivo popiju, nego ga – izliju u sebe u samo par sekundi. Obično ti spotovi nose bombastične nazive tipa «najbrži pivopija na svijetu», a među njima je i Boone Phillips, koji litreni vrč strusi za manje pet sekundi, što zvuči i izgleda zastrašujuće, ali je ipak višestruko slabije od Guinnessovog rekorda starog više od tri desetljeća:

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

U vinu je mudrost, u pivu je snaga, u vodi je bakterija
Njemačka izreka

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Svijet