Groundhog Day (Dan svisca)

  Pivske raznolije         Jeff Evans         02.02.2022.
Groundhog Day (Dan svisca)

Današnji dan je primjer onih slučajeva kada se isprepliću religijska i svjetovna tradicija. U kršćanskom kalendaru 2. veljače poznat je kao Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo u hramu, blagdan koji slavi pročišćenje djevice Marije nakon rođenja Isusa. U židovskoj tradiciji, ženi koja nosi dijete nije dopušten ulazak u hram sve do 40 dana po rođenju ako je dijete muško, odnosno 60 ako je dijete žensko. Ime svijećnica ovaj blagdan nosi zato što se na taj dan posvećuju svijeće, koje će se kasnije koristiti u raznim prigodama, recimo u tijelovskoj procesiji.

Svijećnica ima u kalendaru vrlo zgodan položaj, pada točno na pola puta između zimskog solsticija i proljetnog ekvinocija. Tako je uvijek služio kao orijentir, pomoću kojeg se bilježio tijek zime i pretkazivao dolazak proljeća. Kao što to kaže stara izreka:

Ako je Svijećnica vedra i svijetla

Eto zimi novog naleta

Svijećnica uz puno oblaka i kiše.

zima neće doći više.

(I u nas postoje mnoge poučke izreke o vremenu na Svijećnicu. Jedna od njih kaže: Ako je na Kalandoru lipo vrime, past će devet snigova, a ako bude oblačno, ni broja in se ne zna, Ili ova: Ako je Svijećnica vedra, bit će duga zima, što burnija Svijećnica – to ljepše proljeće, nap. prev.)

Taj princip primijenjen je u filmu Beskrajni dan (Groundhog Day, Dan svisca). Svi koji su gledali ovaj film iz 1993. godine s Billom Murrayjem u glavnoj ulozi znaju da se radnja odvija u malom gradu u Pennsylvaniji po imenu Punxsutawney. Tako svake godine na dan 2. veljače svizac po imenu Phil izlazi iz svog brloga i prema tome ugleda li ili ne ugleda svoju sjenu, previđa kakvo vrijeme slijedi, odnosno dolazi li proljeće ili se nastavlja zima. Ova ceremonija održava se od 1886. godine i varijacija je na temu primitivne varijante vremenske prognoze na temelju promatranja sisavca koji se nakon hibernacije pri put pojavljuje izvan svoje jazbine.

Zahvaljujući ogromnom uspjehu ovog filma, Groundhog Day dobio je novo značenje. U filmu Bill Murray glumi prognostičara Phila Connorsa, koji ostaje zarobljen u jednom te istom danu koji se unedogled ponavlja. On se svako jutro budi u istom danu, prolazi uvijek istu rutinu i susreće iste ljude na istim mjestima i čini se da će to tako biti do kraja njegova života.

Pivski Groundhog Day dogodio se 1. kolovoza 2006. godine i to ne u Punxsutawneyju, nego u Earl´s Courtu u Londonu. To je doba godine kada CAMRA (Campaign for real Ale) proglašava pobjednike natjecanja Champion Beer of Britain. Ocjenjivanje se održava tijekom prijepodneva, a proglašenje pobjednika po kategorijama počinje u 15 sati.

Vrlo mali broj piva osvaja ovu prestižnu titulu više od jednom. Do 2006. godine to su bila samo tri piva – Thwaites Best Mild, Fullerʼs ESB i Timothy Taylorʼs Landlord, a ovo posljednje titulu je osvojilo dvije godine za redom – 1982. i 1983.  Ogromno uzbuđenje zavladalo je kad je taj hvale vrijedan uspjeh izjednačen, odnosno kada je objavljeno da je favorit ocjenjivačkog suda pivo Brewers Gold iz pivovare Crouch Vale Brewery iz Essexy, a to je pivo laskavu titulu osvojilo i prethodne godine.

Brewers Gold najsupešniji je primjerak novog soja zlatnog bittera (Gold Bitter). Proizvedeno samo od lager slada i precizno začinjeno hmeljem Brewers Gold, ovo je veoma pitko, pa ipak karakterno pivo prepuno sočnog okusa citrusa, naročito grejpa. Štit na točiniocima, uz klasičnu engleskuk rezervu, pivo opisuje kao „lagani napitak za gašenje žeđi“, no njegov dvostruki uspjeh zn ačio je da je pivovara morala brzo pčrilagoditi svoje kapacitete kako bi mogla odgovoriti iznenadnoj potražnji bez presedana. Kao što se to u filmu desilo Billu Murrayju, Groundhog Day pokazo se kao iskustvo koje mijenja život i za dečkr u pivovari Crouch Vale.

Tip golden ale

Pivovara Crouch Vale Brewery, Chelmsford, Essex 

Jačina 4 %

Internet www.crouch-vale.co.uk

  1. veljače

Rođeni

Nell Gwynne (glumica), 1650.; James Joyce (pisac), 1882.; David Jason (glumac), 1940.

Umrli

 Boris Karloff (glumac), 1969.; Bertrand Russell (filozof), 1970.; Fred Perry (tenisač), 1995.; Gene Kelly (plesač i glumac), 1996.

Događaji

Pogreb kraljice Viktorije , 1901.: Otvoren kolodvor Grand Central Station u New Yorku., 1913.

Tekst je preuzet iz knjige A Beer A Day (Jedno pivo na dan) Jeffa Evansa. Knjigu je 2008. godine izdala CAMRA (Campaign for real ale), a donosi preporuke za 366 piva iz cijelog svijeta, po jedno za svaki dan u godini. Autor prolazi kalendarom kronološkim redom, od 1. siječnja do 31. prosinca i podsjeća na značajne događaje koji su se desili na određeni datum, i s njima povezuje pojedine vrste piva. Uz svaki datum navodi i po nekoliko poznatih ličnosti koje su toga dana rođene ili umrle, te događaje toga dana.

S vremena na vrijeme posezat ćemo za ovom neobičnom knjigom.

S engleskog preveo Mato PejićNajnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće