Pivnica.net
Banner

Craft

Graničarsko pivo iz Županje

Mato Pejić   |   07.06.2022.     1300

Graničarsko pivo iz Županje

Na istoku nešto novo – u Županji je s radom započela nova craft pivovara po imenu David i Golijat i kao svoje prvo pivo među žedan puk poslala blonde ale nazvan Graničarsko. Imenom prvog uvarka i motivima na etiketi županjski pivari jasno daju do znanja da će svojim djelovanjem pričati svoju zavičajnu priču.

Odavno smo graničari stari,/ čuvali smo granicu na Savi/ Čuvali je sa starih čardaka/ branili je hrabro od Turaka, zapisao je Đuka Galović u svojoj znanoj pjesmi, čiji je stih i moto koji se našao na etiketi piva. Riječ je o graničarima iz vremena kada je granicu Habsburške Monarhije na rijeci Savi valjalo čuvati od Osmanlijske navale, a uz graničara i Savu na naljepnici se našao i rečeni graničarski čardak, koji u Županji još postoji i u kojem je smješten zavičajni muzej. Za efektan vizual zaslužan je mladi akademski slikar Mislav Lešić iz susjednih Bošnjaka koji je, kažu nam dečki iz pivovare „našu ideju savršeno prenio na pivsko platno, čime smo odali počast Županji i našoj povijesti, koju želimo promovirati“.

I županjska pivovara Hepburn pričala je lijepu lokalnu priču o engleskom industrijalcu koji je u Šokadiju donio nogomet i tenis, no ta pivovara je nažalost ugašena, predavši štafetu županjskog piva Davidu i Golijatu.

„Pivovara se,“ otkrivaju nam dalje njezini protagonisti, „zbog birokratskih zavrzlama teško rađala, pa je od njezina formalnog osnivanja u studenom prošle godine proteklo čak pet mjeseci dok u ožujku nije pivopijama ponuđeno prvo pivo. Pivovaru je osnovao bračni par Pavić, koji su se u Županju vratili iz Zagreba, a pomaže im par prijatelja, među kojima je i jedan koji je kuhao pivo u spomenutoj pivovari Hepburn.“

David i Golijat je nastao iz ljubavi prema pivu i sa željom da se homebrewersko iskustvo prenese na višu razinu. „Za početak smo se fokusirali na blonde ale, jer smo željeli da što više ljudi prihvati naše pivo, a u međuvremenu smo pripremili još neke recepte koje testiramo i za sada možemo najaviti porter, koji ćemo izbaciti u dogledno vrijeme. Hoće li to biti samo specijal ili novi stil koji ćemo uvrstiti u našu stalnu ponudu, uvelike će ovisiti o tome kako će biti prihvaćen od craft pivoljubaca. Ime i vizual nam se vrti po glavi, ali nećemo još ništa otkrivati, neka to bude iznenađenje, kao što je to bilo i s Graničarskim pivom,“ zaključuju županjski pivski graničari.

Pivovara David i Golijat nalazi se na adresi Aleja Matice hrvatske u prostoru koji je poprilično skučen, pa nema uvjeta za taproom. Stoga je svojevrsna ekstenzija pivovare kafić Okac na Jelačićevom trgu, gdje se točeno Graničarsko pivo može dobiti u svako doba, dok se u nekoliko drugih županjskih lokala može dobiti flaširano. Pivo je dostupno i u jednom lokalu u Vinkovcima, a pregovara se s Osijekom. Dakako, točilo se prošle subote i na prvom županjskom craft beer festivalu.

A što se tiče piva, kako je već objavio Marko Ožegović na svom Pivariumu, riječ je o hoppy blondeu, začinjenom hmeljevima cascade, columbus i citra za arome, te magnumom na gorčinu od 23 jedinice IBU. Udio alkohola je 4,6 posto.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Craft