Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Građanin Havel valja burad

Mato Pejić   |   28.03.2009.     2456

Građanin Havel valja burad

U češkimkinima će sredinom svibnja početi prikazivanje dokumentarnog filma GrađaninHavel valja burad. U samo par mjeseci to je već drugi dokumentarac o bivšemčeškom predsjedniku i uspješnom dramskom piscu, jer od siječnja se prikazujefilm Građanin Havel. No, dok taj film zaviruje iza kulisa Havelovih političkihi osobnih drama iz vremena njegova predsjednikovanja, novi film Građanin Havelvalja burad bavi se njegovom kazališnom predstavom, rođenoj iz pivske pjene – Audijencijom.

Riječ jeo kazališnoj predstavi, čija je radnja smještena u pivovari, i u to u pivovariTrutnov, u kojoj je Vaclav Havel svojedobno radio, a dokumentarac nas vraća usedamdesete godine i upoznaje s okolnostima u kojima je nastao dramski komad. Unjemu glavni junak, inače Havelov alter ego, disidentski pisac Vaněk, razgovarasa svojim nadređenim, majstorom pivarom, koji tijekom toga razgovora ispijebezbrojne boce piva. Raspredaju o najraznovrsnijim poslovnim trikovima – pa sezato u naslovu filma i našao termin valjanje buradi, no na red dolaze i službasigurnosti, disidenti, pa i pivarov idol – glumica Jiřina Bohdalová. O pivu da i ne govorimo, a uostalom i podnaslov na plakatu glasi: akcijski film o ljubavi prema pivu.


„Razdobljeu kojem je nastala Audijencija vrlo je dobro opisano u Havelovim tekstovima,ali nikada o tome nije snimljen film, a mene to vrijeme posebno zanima i stogašto ga nisam osobno proživio,“ kaže režiser Novak. Osim Vaclava Havela u filmuse pojavljuju naprimjer Pavel Landovský, Jiřina Bohdalová, kantautor Vladimir Merta,koji je Havelom i Landovským izdao legendarni video Audijencije, radnicipivovare, poznati disidenti i nepoznati „udbaši“. Iz sjećanja, fotografija ionovremenih televizijskih ulomaka složeno je svjedočanstvo, koje nadilazi pukiprikaz nastajanja kazališne predstave. „Za mene, to je film o tome, koliko su ljudibili spremni na manipuliranje i do koje su mjere podilazili političkimmoćnicima,“ kaže Novak i dodaje da danas opet ljudi u jednakoj mjeri podliježumoći novca. Ipak, svaki čovjek ima u sebi crtu preko koje ne prelazi.

FilmomGrađanin Havel valja burad otvoren je ovogodišnji Febiofest, međunarodnifilmski festival, koji se održava u Pragu od 26. ožujka do 3. travnja. Film susnimili scenarist Jan Novak i njegov sin Adam. Naslov filma doduše asocira na celuloidniuradak Građanin Havel, ali oni nemaju nikakve međusobne poveznice. Uostalom,Novakovi su još ranije snimili film Građanin Havel ide na godišnji odmor, kojije realizirala Češka televizija 2005. godine, pa su oni zapravo prviupotrijebili tu sintagmu u naslovu filma. Tada se radilo o Havelovom putovanjučeškom iz godine 1985. Taj je film imao jako dobre kritike, pa je i to autoreohrabrilo da snime dokumentarac o Audijenciji. Film je na Febiofestu u Praguprikazan u četvrtak i petak, a na programu je i sutra. oni koji ga ne vide tadapričekat će do svibnja, kada film ide u kina, a o čemu se radi možete vidjeti ivi u traileru u našoj video galeriji.

Inače,film Građanin Havel, koji se prikazuje od siječnja režirali su Pavel Koutecký i Miroslav Janek, a imao je tu čast dapremijeru doživi na velikom svjetskom filmskom festivalu u Berlinu. U dvosatnomdokumentarcu sudjeluju Václav Havel, Olga Havlová, Dagmar Havlová, LadislavŠpaček, Miloš Zeman, Václav Klaus, Bill Clinton, Jacques Chirac, MadeleineAlbright…Film je nastajao trinaest godina, a režiser Pavel Koutecký, koji jeHavela počeo pratiti 1992. nije dočekao njegovu premijeru. umro je 2006., afilm je dovršio Miroslav Janek. I još jedna zanimljivost – upravo danas, 28.ožujka film Građanin Havel prikazuje se u Hrvatskoj, u Rijeci u Art kinu, usklopu Festvala ljudskih prava.

 

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije