CASCADE STAVIO KLJUČ U BRAVU

Gorki ponedjeljak za kiselo pivo

  SAD         P.N.         20.06.2024.
Gorki ponedjeljak za kiselo pivo

Za mnoge craft pivovare apokalipsa je sada, sjetno je poentirao Paste Magazine, prenoseći krajem prošle godine podatak Brewers Assotiation o 2023. godini kao povijesno lošoj za male nezavisne pivare u Sjedinjenim Državama. Lani je diljem Amerike zatvoreno 385 craft pivovara, više čak i od 2020. godine u kojoj je pandemija sa serijom lockdowna desetkovala sektor. Trend pogađa i zvučna imena scene, pa upravo stiže vijest da je u ponedjeljak 17. lipnja s radom prestala pivovara Cascade Brewing Company u Portlandu, Oregon, zvana „House of Sour“, pionir kiselog piva, koje je posvuda po svijetu jedan od najomiljenijih stilova.

House of Sour istočio je svoj posljednji Northwest Sour. Nakon četvrt stoljeća Cascade Brewing Company službeno je zatvorena, prestajući sa svim operacijama u ponedjeljak, 17. lipnja. Bilješka na njihovoj web stranici kaže da je Cascade Brewing privremeno zatvoren, ali čini se da će to biti trajno,“ piše portal The New School.

Pivovaru Cascade Brewing osnovao je legendarni Art Larrance 1998. godine, a započela je kao popularna pivnica pod nazivom The Raccoon Lodge i postala je tražena marka kućnog piva za barove i restorane diljem grada prije nego što je majstor piva Ron Gansberg stvorio Northwest Sour. Gansberg i Larrance predstavili su Americi kiselo pivo i učinili više od bilo koga izvan Belgije na popularizaciji tog pivskog stila. Gansberg također zaslužuje priznanje za pomoć u oživljavanju i predstavljanju voća u pivu, pokazujući nevjerojatnu oštroumnost za izvlačenje najvišeg karaktera iz pravog svježeg voća i pronalaženje samo najboljeg. Također su bili na čelu miješanja, zahvaljujući Gansbergu i dugogodišnjem menadžeru i glavnom blenderu Prestonu Weesneru, koji su putovali svijetom oduševljavajući ljude svojim inovativnim profilima okusa.

Cascade je bio poznat po pivima poput Vlad the Impaler, Glueh Krie, Bourbonic Plague (dobitnik zlatne medalje GABF-a 2009.). New York Times je 2016. Cascade Kriek proglasio najboljim kiselkastim pivom u Americi. Još 2019. Forbes je nazvao Cascade Najboljom pivovarom kiselog piva u zemlji, a u travnju 2024. Cascadeov Staying Hoptimistic osvojio je broncu na Svjetskom pivskom kupu.

Ali proteklih 6 godina bilo je teško, konkurencija na tržištu se povećala a naročito je povećana ponuda kiselih i voćnih piva po povoljnim cijenama u usporedbi s Cascadeovim skupo proizvedenim proizvodima za koje se nekada činilo da ih je nemoguće ponoviti zbog vremena i troškova intenzivnog procesa.

Godine 2020. Art Larrance prodao je tvrtku Cascade Brewing Marku Beckeru, Ramie Mount, Brianu Kovachu i Gregu Lairdu. Iste godine počela je pandemija i Raccoon Lodge je zatvoren kako bi se tvrtka usredotočila na lokaciju u Portlandu Cascade Barrel House koja je otvorena 2010., a sva proizvodnja piva odvijala se izvan lokacije u Beavertonu.

P.S.

Podatak o 385 zatvorenih craft pivovara zvuči jako loše, no valja reći da je istovremeno otvoreno 420 novih, pa ukupan broj ipak blago raste, no definitivno je prošlo vrijeme američkog craft booma. Pregled broja zatvorenih craft pivovara u USA od 2006. do 2022. objavio je portal Statista. Neke craft pivovare završavaju u rukama multinacionalnih kompanija, koje ih onda ugase. Tako smo početkom ove godine čitali o tome kako je AB InBev zatvorio dvije američke craft pivovare - Wynwood Brewing i Golden Road Brewing.

Tagovi

Pivo   Cascade Brewing   sour  


Najnovije iz kategorije SAD
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće