PJENUŠAVO OZELENJAVANJE

Gdjegod nađeš dobro mjesto

  Češka         PR objava         07.11.2023.
Gdjegod nađeš dobro mjesto

Pivo je stvoreno da čovjeku pruži radost, da ga oraspoloži, naprosto da učini da mu bude dobro, a nerijetko uz to što mu donosi osvježenje i razgali srce, čini i dobra djela, pa raduje dvostruko. Tako češka pivovara Holba iz Hanušovica već godinama provodi projekt sadnje drveća, odnosno pošumljavanja.

Glavni moto projekta je obnova prirode Jesenica i poštovanje prema planinama u kojima pivovara kuha svoje „Resko pivo iz gora“. Zahvaljujući ovakvoj umjetnoj sadnji jeseničke šume bolje odolijevaju utjecaju klime, stvara se okruženje za raznovrsne organizme i kvaliteta šume blagotvorno djeluje na vodno gospodarstvo, navodi pivovara Holba u priopćenju za javnost.

„Sadnja na planinskom terenu nije laka i s pravom smo ponosni na dobrovoljni angažman naših kolega pivara. Od 2003. godine krenuli smo u pratnji jednog poljoprivrednika kako bismo ručno sadili drveće motikama i posebnim sjekirama", kaže Ondřej Hnila, voditelj marketinga pivovare Holba, dodajući: „Ovaj projekt je zahvala Jeseníkama, koji nam daju najbolje sirovine za naše pivo – vodu, ječam i planinski hmelj, od kojeg kuhamo naš ekskluzivni brend Keprník. Ovom akcijom želimo simbolično zahvaliti ne samo planinama koje zahvaljujući tisućama zasađenih stabala doslovno rastu pred našim očima, već mislimo i na buduće generacije.“

Sva sadnja odvija se pod stručnim nadzorom Uprave šuma Loučná nad Desnou. Šumar svake godine pomno odabire prikladnu vrstu drveća s obzirom na položaj, vrstu tla, prosječnu količinu oborina i temperaturu, te vodi računa o nagibu, obliku terena i nadmorskoj visini. Naravno, tu je i stvar odabira kvalitetnih sadnica s dokazom o podrijetlu, kako bi dobro rasle i pravilno nadopunjavale šumu. Nakon sadnje čuvari preuzimaju brigu o mladoj šumi i nastavljaju brinuti o šumi - popravljaju oštećene ograde, orezuju sadnice kako ne bi prerasle te ih redovito štite sredstvima za zaštitu od životinja.

Pivovara Holba aktivno se bavi i drugim ekološki korisnim aktivnostima. Revitalizacija izvornih ledenih jezera postala je važan dio lokalnog ekosustava i smatra se jednim od najekološkijih projekata 21. stoljeća. Dio održivog pristupa pivovare je i modernizacija vlastitih pogona, poput pročistača otpadnih voda, korištenje papirnatih etiketa ili ekološkog pakiranja pošiljaka u e-trgovini.Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće