Pivnica.net
Banner

Češka

Gdjegod nađeš dobro mjesto

PR objava   |   07.11.2023.     903

Gdjegod nađeš dobro mjesto

Pivo je stvoreno da čovjeku pruži radost, da ga oraspoloži, naprosto da učini da mu bude dobro, a nerijetko uz to što mu donosi osvježenje i razgali srce, čini i dobra djela, pa raduje dvostruko. Tako češka pivovara Holba iz Hanušovica već godinama provodi projekt sadnje drveća, odnosno pošumljavanja.

Glavni moto projekta je obnova prirode Jesenica i poštovanje prema planinama u kojima pivovara kuha svoje „Resko pivo iz gora“. Zahvaljujući ovakvoj umjetnoj sadnji jeseničke šume bolje odolijevaju utjecaju klime, stvara se okruženje za raznovrsne organizme i kvaliteta šume blagotvorno djeluje na vodno gospodarstvo, navodi pivovara Holba u priopćenju za javnost.

„Sadnja na planinskom terenu nije laka i s pravom smo ponosni na dobrovoljni angažman naših kolega pivara. Od 2003. godine krenuli smo u pratnji jednog poljoprivrednika kako bismo ručno sadili drveće motikama i posebnim sjekirama", kaže Ondřej Hnila, voditelj marketinga pivovare Holba, dodajući: „Ovaj projekt je zahvala Jeseníkama, koji nam daju najbolje sirovine za naše pivo – vodu, ječam i planinski hmelj, od kojeg kuhamo naš ekskluzivni brend Keprník. Ovom akcijom želimo simbolično zahvaliti ne samo planinama koje zahvaljujući tisućama zasađenih stabala doslovno rastu pred našim očima, već mislimo i na buduće generacije.“

Sva sadnja odvija se pod stručnim nadzorom Uprave šuma Loučná nad Desnou. Šumar svake godine pomno odabire prikladnu vrstu drveća s obzirom na položaj, vrstu tla, prosječnu količinu oborina i temperaturu, te vodi računa o nagibu, obliku terena i nadmorskoj visini. Naravno, tu je i stvar odabira kvalitetnih sadnica s dokazom o podrijetlu, kako bi dobro rasle i pravilno nadopunjavale šumu. Nakon sadnje čuvari preuzimaju brigu o mladoj šumi i nastavljaju brinuti o šumi - popravljaju oštećene ograde, orezuju sadnice kako ne bi prerasle te ih redovito štite sredstvima za zaštitu od životinja.

Pivovara Holba aktivno se bavi i drugim ekološki korisnim aktivnostima. Revitalizacija izvornih ledenih jezera postala je važan dio lokalnog ekosustava i smatra se jednim od najekološkijih projekata 21. stoljeća. Dio održivog pristupa pivovare je i modernizacija vlastitih pogona, poput pročistača otpadnih voda, korištenje papirnatih etiketa ili ekološkog pakiranja pošiljaka u e-trgovini.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka