Gdje život buja, ni pivo nije daleko

  Pjenušave vedute         Mato Pejić         11.03.2009.
Gdje život buja, ni pivo nije daleko
Prošlo je punih sedam ili osam milenija otkako čovjeku „usta hladi, srce sladi, a iz džepa pare vadi“, rasprostirući se uzduž i poprijeko globusa, osvajajući i one krajeve, kojima priroda nije namijenila mjesto u pivarskoj nomenklaturi; prošlo je bezmalo čitavo tisućljeće od ustroja pivovara, koje i danas u neprekinutom nizu kuhaju dragocjenu tekućinu, pet stotina godina od zakonskog reguliranja čistoće proizvodnje, i stotinu od otkrića postupka dugotrajnog čuvanja te pokvarljive namirnice.
Nakon što su, u ostvarivanju prevažne zadaće utaživanja svjetske žeđi, niknule monumentalne varionice koje liferuju po više od sto milijuna hektolitara godišnje, i kada već čitava četiri mjeseca iz tjedna u tjedan u ovom programu razglabamo o važnosti, obljubljenosti i nenadoknadivosti zlatastoga soka od ječmenog i drugog slada, valja nam pokušati odgovoriti i na pitanje svih pitanja - što to ustvari jest, odnosno – kako definirati i opisati ono za čim svakodnevno potegnemo bar nekoliko puta.
Jer, pivo je jednako i ono što je vrelo na osam stupnjeva, dozrijevalo na nuli, a pije se na deset, baš kao i ono suprotno od njega, što je rezultat toplog ili gornjeg vrenja na 25, i dozrijevanja na sobnoj temperaturi od 20 stupnjeva, na kojoj se i pije. Pivo je i ono za što je, zbog ekstremnih klimatskih prilika, izmišljena posebna vrsta kvasca i zove se afričko pivo, i ono nastalo spontanim vrenjem s divljom germom. I ono sa šest, i ono s 26 posto masenog udjela ekstrakta. I ono izrađeno od ječmenog slada, i ono od raženog, i boje slame i mrko kao ugljen, i sa spomena nevažnih pola posto alkohola, i s pregolemih 15 posto. I ono s tvrdom, i ono s mekom vodom. Sve je pivo – i pils i lager, i češki i njemački, europski i engleski tip, američki i belgijski, bečki i pariški, i ožujsko i festivalsko. I ale pa bio on zlatni, smeđi, blijedi, indijski, jaki, škotski ili porter, i stout, bez obzira je li suhi, imperijal, mliječni, slatki ili zobeni. Ako u Bavarskoj naručite pivo, dobit ćete svijetlo, u Düsseldorfu alt, još sjevernije kölsch, u Češkoj ležák, i to vjerojatno radnim danom desetku, a nedjeljom dvanaesticu, u Britaniji ale, a u Belgiji trapist. Nijemci, Englezi, Amerikanci i Nizozemci naručuju bier ili vrlo slično tomu, a blizu su Talijani i Francuzi. Česi, Poljaci i južni Slaveni kažu pivo, Danci oel, Finci olut, Japanci biiru, Litvanci alus, a Španjolci i Meksikanci cerveza. Na esperantu kaže se biero, na latinskom eerbay, na havajskom pia, na mađarskom sor. Islanđani će naručiti björ, Norvežani pig, Škoti beoir, Velšani cwrw, a nekakav Mr Beer iz Sunny Calija, na svojoj Internet stranici nudi i varijante kojima će svoje omiljeno piće zatražiti Kinezi (pijiu), Židovi (Bir) i mnogi drugi. I svi će dobiti isto – pivo. Pa makar bilo bitter, bock, sladni liker, amber, pšenično, pareno, dimljeno, kameno, zimsko, faro ili lambic. U Kölnu dva deca, u Münchenu litru.
Sve je to pivo. Ni eksperti se ne upuštaju u precizno definiranje, pa neodređeno i uopćeno, nasigurno tipuju na - potpuno prirodni, biološki uravnotežen proizvod, koji se smatra tekućom hranom, i kojim ljudi ujedno zadovoljavaju potrebu za pićem, jelom, lijekovima i užitkom.
Oni, koji u želji da budu što određeniji, konkretiziraju, nerijetko pogriješe. Pa znaju reći da se pivo dobiva nepotpunim alkoholnim vrenjem vodenog ekstrakta ječmenog slada. A vidjeli smo da se osim ječma koristi i mnogo drugih žitarica, pa i ne samo žitarice. Klimatski uvjeti su ti koji sastavljaju popis pića i hrane u gospodarskom potencijalu neke zemlje, pa se tako na Istoku slad proizvodi od riže, u Americi i od kukuruza, u drugim krajevima upotrebljava se zob, proso, sijerak, sorgo, manioka, prženo zrnevlje. Drugi izvori, uključujući i nacionalni enciklopedijski priručnik, tvrde da se pivo proizvodi uz dodatak hmelja. Opet zamka. Hmelj počinju uzgajati i kultivirati europski fratri istom 768. godine, a u pivarstvu on postaje standard tek u modernoj Njemačkoj, odakle se širi prvo po Nizozemskoj, a onda i drugdje. Iako postoje naznake da je korišten u nekim vrstama drevnih babilonskih piva, u deset tisuća godina dugoj povijesti svjetskog pivarstva, samo je kratko najnovije razdoblje ujedno i vrijeme u kom se hmelj ustalio kao standardni dodatak. Prvobitno je prvenstveno korišten radi zaštite tekućine od infekcija, da bi uskoro postao dominantan začin, koji pivu daje karakterističnu i prepoznatljivu gorčinu. Toj novotariji, koja je pravo građanstva osvajala u 16. stoljeću, žestoko su se opirali pivski tradicionalisti, a engleski je kralj Henrik 8. zabranio njegovu upotrebu. Nova senzacija, piće začinjeno hmeljem, krštena je imenom pivo (beer), a ono nezahmeljeno nazivalo se i dalje „dobrim starim imenom“ ale. Kasnije se to promijenilo, pa je danas ale pivo gornjeg vrenja, za razliku od lagera, koji se proizvodi s kvascima koji padaju na dno posude. U svakom slučaju, iako 99,5 posto ukupne svjetske proizvodnje hmelja završi u pivu, a tek preostalih pola posto u farmaceutskoj industriji, kao sastojak sredstava za umirenje, njega nema u svakom pivu – mnoga kao začin koriste široku paletu svjetske flore, od džumbira do koriandera.
Pivu se dodaju i mnogo toga drugoga – bobice, voće, med, karamel, šećer, što značajno širi spektar arome napitka, i otežava potragu za odgovorom na naše krunsko pitanje. Za razliku od slada i začina koji mogu biti toliko raznovrsni, a mogu i ne biti, kvasac je pivski sine qua non i bio je ključni sastojak, čak i kad se nije ni znalo da on postoji, i kako radi. Zbog nerazumijevanja uloge kvasca i njegova učinka, on se uopće i ne spominje u famoznom Zakonu o čistoći, u koji je naknadno dodan, i tek je Louis Pasteur, prije jednog stoljeća, definitivno otkrio njegov značaj.
Uostalom, koga je za sve to briga. Samo jedno je važno, a to je da pivo popijeno s društvom u gostionici daje dar govora i uravnotežuje karakter. Muž koji u dobrom društvu popije dobro pivo, kući dolazi staložen i miran, oslobođen stresa i nikoga ne gnjavi. U toj kući je mir, a gdje je mir, tu se dobro živi, kratko i jasno poučava češki časopis Pivski glasnik, koji za sebe tvrdi da tko ga ne čita, pije neuk.
 
Originalno objavljeno na Radio Daruvaru, u emisiji Petkom uz radio i pivo, rubrici Pijem pivo, to je moje piće, dižem krigle, razvijam mišiće, u petak, 29. prosinca 2000.

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Pjenušave vedute
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće