PIVO TRIJU SVETIH KRALJEVA

Gašpar + Baltazar + Melkior

  Češka         P. N.         06.01.2024.
Gašpar + Baltazar + Melkior

Sveta tri kralja ili Bogojavljenje kršćanski je blagdan kojim se slavi poklonstvo mudraca s Istoka novorođenom Sinu Božjem u betlehemskoj štalici. Ovi su malom Isusu na poklon donijeli „mirise, zlato i tamjan“ no iako se uz njihov dolazak ne vezuje pivo, mnogo je pivovara koje tom prigodom kuhaju sezonske specijale primjerene godišnjem dobu.

A i mi smo vas već naviknuli da uz današnji dan kojim završava dvotjedno razdoblje koje smo nekad zvali božićno vrijeme (danas je ono u liturgijskoj godini produženo do 2. veljače, do blagdana Svijećnice) podsjetimo na bogatu tradiciju kuhanja specijalnih uvaraka, pa nema razloga da s tom praksom ne nastavimo.

Usred smo zimskog prazničnog vremena u kojem se piju specijalna blagdanska piva, a među njima mnoga su posvećena baš trima mudracima s Istoka. Danas biramo tri prigodna specijala iz mlade češke pivovare, koja još nije proslavila ni prvi rođendan. To je pivovara Twinberg iz Olomouca, koja postoji od 2022. godine, ali je u prvo vrijeme kuhala u drugim pogonima kao gipsy pivovara, a od lanjskog proljeća ima domicil u Olomoucu.

Uz Sveta tri kralja pivovara Twinberg skuhala je odjednom tri pivska specijala, nazvavši ih po imenima triju kraljeva – Kašpar (Gašpar), Baltazar i Melichar (Melkior).  Kašpar je pastry sour s 15 posto slada s notama prhkih linzer kolačića, Baltazar (plato 19) imperial stout s izrazitim tijelom i aromom kave i čokolade, a Melichar premium lager (plato 14) lager plzeňskog tipa punijeg tijela i intenzivnih aroma.

Za one koji žele znati više:

Pjenušava tri sveta kralja

Svako ima svoja tri kralja

Pjenušavo Bogojavljenje

Tagovi

Pivo   tri kralja   Gašpar   Baltazar   Melkior  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće