KRAJ JEDNE ERE

Gasi se legendarni Anchor

  SAD         P. N.         14.07.2023.
Gasi se legendarni Anchor

 

Pivovara Anchor Brewing iz San Franciska utemeljena je 1896. godine, ali najvažniji međaš u njezinoj 127 godinu dugoj povijesti je 1965. godina, kada je posrnulu pivovaru kupio ambiciozni zaljubljenik u pivo Fritz Maytag i počeo kuhati male šarže pivskih specijala. Tak trenutak smatra se rođenjem craft pivarstva, pa je tako važnost toga čina neprocjenjiva. Nažalost, toj priči došao je kraj.

Ovih se dana kao grom iz vedra neba proširila vijest da je u pivovari Anchor Brewing Co iz San Franciska skuhan posljednji uvarak i da se pivovara gasi. Na tu informaciju nitko kome je na srcu dobro pivo nije ostao ravnodušan jer to nije „još jedna u nizu pivovara koja je stavila ključ u bravu“ nego ni manje ni više pivovara čijom je revitalizacijom 1965. godine započelo ono što je kasnije dobilo ime craft pivarstvo.

Institucija iz San Francisca Anchor Brewing Co., kum parnog piva (Steam Beer), gasi se nakon 127 godina postojanja, piše portal San Francisko Cronicle, i dodaje kako je glasnogovornik pivovare Anchor Sam Singer izjavio da je pivovara gubila milijune dolara godišnje. „Ekonomski pritisci učinili su poslovanje neodrživim.“

Anchor je već skuhao svoje posljednje pivo u povijesnoj pivovari Potrero Hill – i „sada iz pivovare više ne izlazi para“, rekao je Singer koji je baš obavijestio 61 zaposlenika pivovare o njezinu zatvaranju. Točionica pivovare, Anchor Public Taps, nastavit će raditi najmanje do 1. kolovoza, a možda i dulje.

„Prepoznajemo važnost i povijesni značaj Anchora za San Francisco i industriju craft piva,“ rekao je Singer, „ali utjecaji pandemije, inflacije – posebno u San Franciscu – i visoko konkurentnog tržišta nisu nam ostavili drugog izbora nego donijeti ovu tužnu odluku.“

Vijest dolazi mjesec dana nakon što je Anchor objavio da zaustavlja nacionalnu distribuciju i ukida svoj omiljeni Christmas Ale, koji proizvodi od 1975. Kada je japanski pivski div Sapporo kupio Anchor 2017., tvrtka je već bila u crvenom, objašnjava Singeru, koji je rekao da su prihodi pali za dvije trećine od 2016. Pandemija je bila poseban izazov za pivovaru, dodao je Singer, budući da obično većinu svog piva prodaje kroz barove i restorane. Anchor je pokušao proširiti svoju distribuciju na malo, ali se nije uspio dovoljno probiti, rekao je.

Industrija piva u cjelini plovi nemirnim vodama. Prodaja piva pala je za oko tri posto količinski u 2022., prema Nacionalnoj udruzi pivara, a stagnacija u segmentu craft piva navela je nekoliko pivovara u području Baya da se konsolidiraju kako bi preživjele.

Osnovan 1896., Anchor je često bio hvaljen kao prva craft pivovara u zemlji, ali njezino preuzimanje od strane japanskog pivarskog koncerna Sapporo ukinulo je njegovu službenu oznaku craft i donijelo niz drugih promjena. Povijesno anakrona pivovara počela je proizvoditi desetke trendi i eksperimentalnih stilova, poput Blackberry IPA i Meyer Lemon Lager. Otvorio je svoju modernu točionicu i pilot pivovaru te počeo naplaćivati obilaske. Godine 2019. nezadovoljni radnici su po prvi put u povijesti Anchora su u pivovari osnovali sindikat.

Godine 2022. Sapporo je kupio još jednu veliku američku pivovaru, Stone Brewing u San Diegu, i tamo počeo proizvoditi Sapporo pivo. Singer je rekao da akvizicija Stonea nije utjecala na odluku o zatvaranju Anchora. (Stone Brewing, pivovara koju su 1996. osnovali Greg Koch i Steve Wagner s 400 tisuća hektolitara godišnje proizvodnje najveća pivovara u Južnoj Kaliforniji i deveta po veličini u Sjedinjenim Državama. Perjanica proizvodnog asortimana Stone Pale Ale i najpoznatiji brend Arrogant Bastard Ale ikone su koje su San Diego upisale na kartu svjetskog craft pivarstva)

Dok je prodaja pivovare Anchor Sapporu pala 2020. tijekom vrhunca pandemije, tvrtka je 2022. doživjela rast prodaje od 9%, a njen godišnji bruto prihod porastao je za 4% na 139 milijardi dolara, prema MarketWatchu.

Anchorova imovina uskoro će biti stavljena na prodaju kroz proces poznat kao Ustupanje u korist vjerovnika (ABC), alternativa stečaju čiji je cilj isplatiti dugove vjerovnicima što je brže moguće. Tijekom ovog procesa netko bi mogao uskočiti i kupiti pivovaru; dugogodišnji vlasnik Fritz Maytag kupio je Anchor na rubu propasti 1965. Ali Singer je rekao da su ponovljeni pokušaji da se pronađe novi kupac bili neuspješni.

„Anchor je uvijek imao posebno mjesto u svijetu piva i posebno mjesto u San Franciscu“, rekao je Singer.  

Za one koji žele znati više:

Anchor Our Special Christmas

Maytag je kriv za sve

Greg Koch: Mijenjamo reputaciju američkog pivaNajnovije iz kategorije SAD
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće