DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Gambrinus za Dan pobjede

  Češka         P. N.         08.05.2023.
Gambrinus za Dan pobjede

Danas se diljem Europe slavi Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, a kad je riječ o Češkoj, uvijek je najsvečanije u Plzeňu, gradu na zapadu zemlje, koji tim povodom odaje počast američkim trupama koje su oslobodile taj dio Češke. A kako bi proslava u Plzeňu mogla proći bez famoznog plzeňskog piva.

Ovoga puta nije riječ o Pilsner Urquellu (Plzeňský Prazdroj), nego o pivu Gambrinus, koje se kuha u drugoj plzeňskoj pivovari, koje danas posluju u sklopu istog poduzeća, Pivovare Plzeňský Prazdroj u okviru kojeg su još pivovare Velike Popovice – Kozel i Radegast Nošovice, a firma je sastavni dio japanskog koncerna Asahi. Gambrinus zato što je ta pivovara teško stradala u zračnom napadu tijekom borbi na kraju Drugog svjetskog rata, a u povodu proslave Dana pobjede skuhana je limitirana šarža specijalnog piva Gambrinus Legenda.

„Plzeň se vratio u svibanj 1945. i četiri dana bio u znaku podsjećanja na kraj Drugog svjetskog rata. Povijesni vojni kampovi raširili su se na više mjesta u gradu, a nedjeljni konvoj okupio je 280 vojnih vozila, dok su nad gradom letjeli trofejni avioni,“ pišu danas češki mediji.

Slavlju se, dakako, pridružila i pivovara Plzeňský Prazdroj, koja je specijalno pivo Gambrinus Legenda napunila u drvene bačve, a prvu je na posebnoj svečanosti načeo gradonačelnik Roman Zarzycký zajedno s majstorom pivarom Martinom Hložekom.

Za one koji žele znati više:

Živjela pobjeda

Tagovi

Pivo   pobjeda   Češka  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće