Pivnica.net
Banner

Češka

Festival životinjskih piva

P. N.   |   12.05.2023.     1881

Festival životinjskih piva

Vombati ili zdepaši kratkonogi su mišićavi četveronožni tobolčari koji nastanjuju Australiju. Dugački su oko jedan metar. Imaju mali zdepasti rep te teže između 20 i 35 kilograma. A kakva je njihova veza s pivom? Zapravo nikakva, ali sutra se u praškom zoološkom vrtu u povodu predstavljanja vombatove ženke Winkleigh održava pivski festival

Vombati su, kažu dalje znanstvene knjige, prilagodljive životinje koje mogu živjeti u mnogima staništima. Naravno, žive i u zoološkim vrtovima, gdje im se nastoje omogućiti uvjeti što prikladniji za život i pomaže da ugrožene vrste prežive.

Sve to ima na umu zoološki vrt glavnog grada Češke, priređujući humanitarnu manifestaciju predstavljanja svoje nove životinjske zvijezde – ženke vombata Winkleigh. Akciju organiziraju u suradnji s glumcem Ondřejem Sokolem u dijelu ZOO-a zvanom Darwinov krater. Winkleigh je rođena 2019. godine u Trowunna Wildlife Sanctuary u Tasmaniji a u Prag je stigla u travnju ove godine.

Uz predstavljanje vombatove ženke priređuje se i festival životinjskih piva, koji se održava u vrtnoj pivnici dvorca Troja, koji se nalazi vis a vis zoološkog vrta. To je drugi put da ZOO organizira festival životinjskih piva s ciljem prikupljanja sredstava za provođenje akcije Pomažemo im da prežive. Za cijenu od 300 kruna posjetitelji tako mogu posjetiti i zoološki vrt i pivski festival, te tako pomoći ugroženim životinjskim vrstama, među kojima je i tasmanski vrag, pa se jedan od programa, namijenjen djeci, odnosno bistrim glavicama, zove vražji kviz.

Uz „životinjska“ piva iz čeških craft pivovara glavne zvijezde festivala bit će pjevač Michal Hrůza i kantautor Michal Horák a nastupit će i drugi glazbenici, a glazbene programe posjetitelji će moći pratiti uz pijuckanje piva koja imaju životinjska imena, ili se kuhaju u pivovarama životinjskih naziva, poput pivovara Raven (Gavran), Muflon, Medojed pivovar, pivovara Kolčavka – nazvana pod gradskoj četvrti koja je dobila ime po lasici (češki kolčava), pivovara Kočovný kozi (nomadske koze), Minipivovar Vlček (vuk), pivovara Lončák (to je izraz za dvogodišnju divlju svinju), štand će imati i restauracija Velryba (kit), a od pivovara koje nemaju životinjska imena, ali ih imaju njihova piva tu su još Malý Janek z Jinec (pivovara koja u logu ima lik psa) i Four Elements (piva Sokolik – mali sokol i K(r)yseláč – poigravanje s kiselišem i nazivom krysa za štakora).

„Pivom pomažemo ugroženim vrstama – tako bismo pojednostavljeno mogli nazvati ovaj humanitarni happening. Polovina novca od svake ulaznice ide u fond Pomažemo im da prežive,“ rekao je organizator festivala, stručni savjetnik ZOO Prag za PR i marketing Vít Kahle, pozivajući sugrađane na ovu manifestaciju.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka