Pivnica.net
Banner

Europa

Festival minipivovara u Lošim vremenima

P.N.   |   23.05.2009.     3261

Festival minipivovara u Lošim vremenima
Uisto vrijeme kada je na praškom velesajmu Letňany otvoren najveći češki pivskifestival, također u Pragu, u četvrti Nusle, u Čestmirovoj ulici, počeo je moždanajmanji. U tamošnjoj hospudky Zlý časy (loša vremena) otvorena je desetodnevna manifestacija na kojoj se predstavljatrideset čeških minipivovara, ponudivši svoja specijalna piva. Namjeraorganizatora je upoznati posjetitelje s produkcijom malih i gostioničkihpivovara.
Iovaj festival trajat će deset dana, odnosno do 31. svibnja, a kako je izjavioorganizator ovog projekta Jan Charvat, malih je pivovara u Češkoj većosamdesetak, a stalno se pojavljuju nove. njihovo pivo značajno se razlikuje odonoga koje proizvode pivski giganti. Proizvode doduše i tradicionalni lager,ali i pivo s kvascem, ili staute – irska tamna piva. Charvat najavljuje da će se započetak točiti pivo s okusom višnje iz pivovare Svetog Vaclava iz Olomouca, teističe kako je to u Češkoj velika rijetkost, za razliku od Belgije, gdje jevišnjovo pivo najnormalnija stvar. Dodaje također da u Češkoj stalno rastepotražnja za pivskim specijalima. U gostionici Zly časy točit će se ovih desetdana puno više piva nego što se pivovara predstavlja na festivalu. Naime,primjerice pivovare Tambor iz Dvora Kralove nad Labem, Avar Hlučin i SlezanLeskovec iz opavskog regiona, Hukvaldy iz oblasti Frydek-Mistek ili praškasamostanska pivovara Strachov predstavljaju se s po više vrsta piva.
Nekasu piva flaširana, ali većina je točenih. toči se istovremeno na devettočionika. Ovo je prvi put da se u gostionici Zly časy priređuje ovako obimnaprezentacija malih pivovara. ranije su organizirali samo usporedne kušaonice pivai malih pivovara karlovarskog ili plzenjskog kraja.
Kakosmo već čuli, male pivovare u Češkoj su veliki trend. Stalno se grade nove, pai u vrijeme recesije. pivski stručnjak Josef Krysl prognozira da će se njihovbroj popeti na čak 150.
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Europa