Pivnica.net
Banner

Češka

Festival minipivovara u Lošim vremenima

P.N.   |   23.05.2009.     3501

Festival minipivovara u Lošim vremenima
U isto vrijeme kada je na praškom velesajmu Letňany otvoren najveći češki pivski festival, također u Pragu, u četvrti Nusle, u Čestmirovoj ulici, počeo je možda najmanji. U tamošnjoj hospudky Zlý časy (loša vremena) otvorena je desetodnevna manifestacija na kojoj se predstavlja trideset čeških minipivovara, ponudivši svoja specijalna piva. Namjera organizatora je upoznati posjetitelje s produkcijom malih i gostioničkih pivovara.
I ovaj festival trajat će deset dana, odnosno do 31. svibnja, a kako je izjavio organizator ovog projekta Jan Charvat, malih je pivovara u Češkoj već osamdesetak, a stalno se pojavljuju nove. njihovo pivo značajno se razlikuje od onoga koje proizvode pivski giganti. Proizvode doduše i tradicionalni lager, ali i pivo s kvascem, ili staute – irska tamna piva. Charvat najavljuje da će se za početak točiti pivo s okusom višnje iz pivovare Svetog Vaclava iz Olomouca, te ističe kako je to u Češkoj velika rijetkost, za razliku od Belgije, gdje je višnjovo pivo najnormalnija stvar. Dodaje također da u Češkoj stalno raste potražnja za pivskim specijalima. U gostionici Zly časy točit će se ovih deset dana puno više piva nego što se pivovara predstavlja na festivalu. Naime, primjerice pivovare Tambor iz Dvora Kralove nad Labem, Avar Hlučin i Slezan Leskovec iz opavskog regiona, Hukvaldy iz oblasti Frydek-Mistek ili praška samostanska pivovara Strachov predstavljaju se s po više vrsta piva.
Neka su piva flaširana, ali većina je točenih. toči se istovremeno na devet točionika. Ovo je prvi put da se u gostionici Zly časy priređuje ovako obimna prezentacija malih pivovara. ranije su organizirali samo usporedne kušaonice piva i malih pivovara karlovarskog ili plzenjskog kraja.
Kako smo već čuli, male pivovare u Češkoj su veliki trend. Stalno se grade nove, pa i u vrijeme recesije. pivski stručnjak Josef Krysl prognozira da će se njihov broj popeti na čak 150.
 
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka