Feštati da bi se (pre)živjelo

  Oktoberfest         P. N.         10.04.2022.
Feštati da bi se (pre)živjelo

Gradsko vijeće Münchena još nije donijelo odluku o tome hoće li se ove godine održati Oktoberfest, najveća pivska fešta na svijetu, i tako nastaviti dvjestogodišnju tradiciju koju je prekinula pandemija koronavirusa, ili će festival izostati i treći put zaredom. Dok ugostitelji pitaju ima li smisla održati Oktoberfest, vlasnici zabavnih radnji zvone na uzbunu.

Zastrašujući rast cijena energenata i protuepidemijski sigurnosni koncept učinit će Oktoberfest iznimno skupim, pa ugostitelji izražavaju sumnju u isplativost manifestacije i u posjećenost festivala, na kojem će litreni vrč piva (Maß) stajati i do 14,50 eura. I dok gostioničari dvoje oko isplativosti održavanja Oktoberfesta, vlasnici zabavnih radnji koji sudjeluju na festivalu upozoravaju da je Oktoberfest nužno potreban, ukoliko žele osigurati golu egzistenciju. Piše minhenski dnevnik Tageszeitung.

„Gastronomski pogoni zarađuju u svojim objektima tijekom čitave godine,“ kaže Egon Kaiser iz poznate obitelji koja se bavi zabavnim radnjama i na Oktoberfestu nastupa s čitavim nizom radnji, i dodaje da oni imaju samo pučke svečanosti kao prostor za rad. „nakon dvije godine pauze ove godine trebamo Oktoberfest da bismo preživjeli.“ Njihov Bayern Tower košta pet milijuna eura, a 2019. godine korišten je prvi i posljednji put i od tada leži besposlen. Zbog toga vlasnici ove atrakcije noću ne spavaju. Poskupljenje ulaznice teško da uopće dolazi u obzir – ranije je vožnja stajala osam eura i posjetitelji vjerojatno ne bi htjeli platiti više.

Vlasnici atrakcija jednoglasni su u stavu da teret krize ne treba prebacivati na posjetitelje festivala, jer ih ne žele dugoročno izgubiti. „Wiesn je poseban. Postoje posjetitelji koji će ne trepnuvši dati 20 eura za maß piva, ali to nije slučaj sa zabavnim radnjama koje posjećuju malom mladi gosti ili cijele obitelji,“ kaže Kurt Geier, koji vodi Autoscooter i štand s prženim bademima. Posljednji put (2019.) Autoscooter je stajao tri i pol eura, ove bi godine mogao stajati euro više. „Bolji je loš Oktoberfest nego nikakav,“ kaže. Jedna od najpopularnijih atrakcija, od onih pred kojima je stalno red za ulaznice, Toboggan, koja je posljednji put stajala pet eura poskupjet će najviše od pedeset centi, i unatoč tome će se isplatiti, najavljuje vlasnik Otto Barth, koji također kaže da druga njegova atrakcija Achterbahn Olympia, na kojoj je vožnja stajala deset eura, uopće neće poskupjeti. (...)

Manfred Schauer (Schichtl), također smatra da festival ove godine mora ostati pristupačan gostima i ipak se isplatiti. Njegov prijedlog: „Možda pivovare i grad ovaj put mogu ugoditi gostioničarima i zabavljačima s cijenom. Posebna vremena zahtijevaju posebne mjere.“ Njegov kolega Werner Hochreiter iz malih ugostitelja Wiesna očekuje da će troškovi za hranu i piće za posjetitelje biti oko pet posto veći: „Ipak: svaki Wiesn vrijedi! Samo da se gosti vrate.“ Njegov kolega Otto Lindinger iz Bodos Cafézelta kaže da će cijene biti utvrđene u kolovozu. „Čak i ako malo poskupi: ako je festival razumno podnošljiv, to je uspjeh za nas.“

Tagovi

Pivo   Oktoberfest   zabava   radnje   štandovi   cijena  


Najnovije iz kategorije Oktoberfest
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće