PJENUŠAVE PRIJESTUPNICE

Feminističko pivo koje namjerno krši zakone

  Pivske raznolije         P. N.         07.04.2024.
Feminističko pivo koje namjerno krši zakone

Kako bi istaknuo globalnu rodnu nepravdu, nezavisni feministički brend craft piva Muschicraft kreirao je novo pivo pod nazivom The Most Illegal Beer. Pivo namjerno krši zakone iz više od 50 zemalja svijeta, jednostavno zato što su ga napravile žene. Ali, ako neki zakon brani ženama da prave pivo, on je – štono bi rekao dobri stari George Orwell – i zavrijedio da bude prekršen.

Orwell tako piše u svom eseju Mjesečev odraz, govoreći o tome kako djeci nije dopušteno da u njegovoj (izmaštanoj) pivnici idu na šank i donesu pivo roditeljima koji sjede u vrtnoj pivnici (To je, vjerujem, piše Orwell, protiv zakona, ali taj zakon zaslužuje da se prekrši, jer upravo je ta puritanska besmislica - isključiti djecu iz pivnice, a to znači, do izvjesne mjere i žene - pretvorila takva mjesta u puke prodavaonice pića umjesto mjesta za okupljanje porodica, što bi trebala biti).

A bilo koji zakon koji žene isključuje iz bilo čega što je vezano uz pivo je totalno promašen i poznaje, niti uvažava povijesnu vezu žena i pivarstva, pa prema tome, dakle, zaslužuje da se prekrši.

Ipak, u mnogim zemljama svijeta, čak u trećini njih, ženama nije dopušteno da rade u industriji piva, koja je rezervirana samo za muškarce, zato je reagirao bečki Muschicraft, pivski brend koji je već zatalasao svekoliku javnost svojim prethodnim, istoimenim, pivom čija je zarada usmjerena na pomoć austrijskom udruženju autonomnih ženskih kuća, skuhavši pivo Most Illegal Beer, kooje upozorava na tu poraznu činjenicu. Pivo je skuhano u berlinskoj pivovari Vagabund Brauerei.

Unatoč tolikom napretku u pravima žena posljednjih godina, u više od trećine zemalja još uvijek postoje zakoni koji zabranjuju ženama da rade stvari koje muškarci smiju raditi. Oni ženama ograničavaju izbor poslova, kao i diktiraju kako bi trebale izgledati i ponašati se, služeći kao oštar podsjetnik da je rodna nejednakost još uvijek aktualan problem 2024., pišu ovih dana mediji, pa i campaignsoftheworld.

Sophie Tschannett, osnivačica feminističkog brenda craft piva, Muschicraft, rekla je: „S The Most Illegal Beer, Muschicraft namjerava ukazati na zastarjele, seksističke zakone skrivene u pravnim sustavima diljem svijeta i pozvati na brži napredak prema rodnoj ravnopravnosti .”

Žene iz Rusije, Urugvaja, Italije, Šri Lanke, Madagaskara, SAD-a i raznih drugih zemalja okupile su se kako bi napravile pivo. Namjerno uključivanje žena u svaki korak proizvodnje i distribucije dovelo je pivo do kršenja jednog ili više zakona iz njihove zemlje porijekla. To uključuje: proizvodnju alkohola (ilegalno u Libanonu); čišćenje pogonskih strojeva (ilegalno u Urugvaju i devet drugih zemalja); i nošenje teškog piva (ilegalno u Rusiji i 22 druge zemlje).

Neke su zakone čak prekršile i same radnice pivovare koje su bile našminkane i traperice s dubokim izrezom ili su pijuckale pivo radeći kao barmenice. Sophie je rekla: “Naše pivo je stvoreno kao hrabra provokacija protiv patrijarhalnog svijeta. U ovom svijetu standard je muški: Pivo je piće za 'muške', pravila pišu 'muškarci'. “Želimo propitivati i osporiti sve ovo. Promjene uvijek kreću iz razgovora. Namjera mi je ovim pivom dati ljudima temu za razgovor. Trebali bi razgovarati o ravnopravnosti spolova i kako je možemo postići.”

Pokretanjem na Međunarodni dan žena, prodajom piva The Most Illegal Beer prikupljat će se novac za podršku Women For Women International, globalnoj organizaciji koja se bori za ravnopravnost spolova. Pivo će također biti poslano ministarstvima pravosuđa i zakonodavnim tijelima u zemljama sa prohibitivnim zakonima, s ciljem poticanja promjena.

Pivo je proizvedeno u suradnji s berlinskom pivovarom Vagabund. Dostupno je za kupnju online.

Za one koji žele znati više:

Bestidno pivo za žensku kuću

Tagovi

Pivo   feminizam   Austrija   Njemačka   bestidno   žene  


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće