SREĆKO PUNTARIĆ

Felixove pivske karikature

  Nacrtaj mi krigl         P. N.         25.07.2023.
Felixove pivske karikature

Crtež mu je likovno jasan i čist, a sadržajno jezgrovit. Sudjelovao na mnogim izložbama i festivalima karikature (dobitnik mnogobrojnih međunarodnih nagrada), radio je i na crtanom filmu, kažu službeni i9vori za karikaturista Srećka Puntarića koga znamo po pseudonimu Felix. A kako vidimo nacrtao je i dosta pivskih karikatura.

Puntarić, Srećko (Felix), hrvatski karikaturist (Zagreb, 19. V. 1952). Završio studij strojarstva u Zagrebu. Karikature objavljuje od 1975 (Kerempuh, Sprint), a od 1986. stalni je suradnik dnevnih listova, isprva Vjesnika potom Večernjega lista, u kojima crta karikature za kolumnu Felix, s likom kojim komentira aktualne domaće i svjetske društveno-političke i gospodarske teme. Crtež mu je likovno jasan i čist, a sadržajno jezgrovit. Sudjelovao na mnogim izložbama i festivalima karikature (dobitnik mnogobrojnih međunarodnih nagrada), radio je i na crtanom filmu. Izdao je desetak knjiga karikature u zemlji i inozemstvu (Od racije do demokracije, East of Eden i dr.). U Zagrebu 1994. osnovao galeriju za humor i karikaturu Felix Fun Factory.

Tako o Felixu govori Hrvatska enciklopedija, a ovako on sam u knjizi Tekovine evolucije (1989.): Srećko Puntarić preporođen je u Zagrebu, Evropa, zbog nedostatka životnog prostora. Svoj prvi karikirani pogled na svijet doživio je u rodilištu, u jednokrevetnoj posteljici s posebnim izlazom. Prva karikatura koju je ugledao – dežurna babica. Na licu mjesta zhatražio je olovcu i papir. Puno babica – kilava karikatura. Prvi radovi doživjeli su porođajne muke 20 godina kasnije. Životni put nije mu bio asfaltiran, tada je sve bilo kocka.

Normalno da je išao u školu, iako se rodio s malom maturom. Školovao se na sreću – neusmjereno. Umalo zalutao na pravi put. Karikirao profesore, iskarikirao ukor iz vladanja. Pritajio se do fakulteta. Studirao nadugo i naširoko. Okrutnom igrom slučaja diplomirao na FSB u Zagrebu, 1978. U međuvremenu se bavio risanjem, pisanjem i brisanjem sa nastave. Prve karikature objavio u Kerempuhu 1975. Hvala mu. Nedugo zatim krepao list. Slava mu. Od tog vremena neredovito tumara sa svojim crtežima po rubrikama dnevnih, tjednih, mjesečnih i periodičnih listova, tj. redovitu periodu – nema. Izlaže u zemlji, na zemlji i izvan zemlje. Ore po papiru kao zemljak. Jedno vrijeme sudjelovao na svim svjetskim izložbama.

Kad mu dođe osvoji i nagradu. Za sad ih ima komada 26 (slovima: dvadeset i šest) Neke od njih prisutne su u knjizi. Malo su drugačije od nekih drugih pa su rekli da je i zbog toga drugačija knjiga karikatura. Dok stvara nije prisutan, drugačije ne ide. Crta u oblacima, traži zvijezde u karikaturi. Pase po neistraženim poljima ideja. Znak u horoskopu – stoga (govedina). Omiljena hrana – dobro pečena i prožvakana karikatura. Ždere se ako ne crta. Vlastiti recept za neuspjeh: spojite neugodno s beskorisnim.

Hvala na pažnji!

Autor

Tagovi

Pivo   Felix   karikatura  


Najnovije iz kategorije Nacrtaj mi krigl
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće