NOVO IZ MEDVEDGRADA

Fantom 38 Rauchbier Märzen

  Medvedgrad         P. N.         30.11.2023.
Fantom 38 Rauchbier Märzen

Dolaskom hladnijih dana Pivovara Medvedgrad savršeno je prilagodila ritam i stil svojih noviteta, te počela među pivopije puštati jača, gušća i sve tamnija piva – prvo sezonski barley wine Pivo svetog Martina, onda je došla nova šarža crne IPE Crni Jack, pa novo Božićno (jaki crni lager), a sada i novi Fantom, 38. po redu, u do sada kod nas neviđenom stilu – Rauchbier Märzen.

Rauchbier (dimljeno pivo) – njemačko lager pivo osobitog svojstva, proizvodi se od sladovine s 13,5 posto ekstrakta i sadržava 4,5 posto alkohola, piše Vladimir Marić u svojoj knjizi Pivo, tekuća hrana. Najpoznatije pivo tog tipa potječe iz okolice Bamberga. Dimljeno je pivo tamnosmeđe, ima cvjetnu aromu hmelja i karakteristični dimni karakter, tojest okus. To je posljedica sušenja zelenog slada na otvorenoj vatri od bukove piljevine.

Rauchbier je tek jedan od stilova piva s aromom dima, dodaje Michael Larson u svojoj knjizi The Beer Select-O-Pedia i dodaje: ova kategorija obuhvaća široku lepezu piva (uključujući i aleove) koje karakterizira ugodan okus dima. U počecima kuhanja piva, nastavlja Larson, svi su pivski stilovi imali slabiji dašak dima, koji je nastao tijekom sušenja slada. Kasnije su pivari koristili razne metode odstranjivanja mirisa dima, no neki su ga namjerno zadržavali, pa i naglašavali. Čitav niz novodobnih pivskih stilova drži se te tradicije. No, dok većina suvremenih piva s aromom i mirisom dima dolazi iz kategorije aleova, rauchbier spada u lagere.

Temelji rauchbiera obično su postavljeni na karakteru tamnijeg märzena (ožujskog piva). Boja je obično brončana do tamno smeđa. Na nepcu, sloj dima nježno se filtrira kroz slatku, prženu sladnost.  

Upravo takav rauchbier zasnovan na karakteru märzena, odabrao je Medvedgrad za novop pojavljivanje Fantoma, koji nam po 38. put dolazi uoči duge hladne zime. Pa, neka nas grije.

A evo što o novom pivu kaže Pivovara u objavi na društvenim mrežama:

I NEŠTO POSEBNO: FANTOM 38

Rauchbier Märzen – Alc 5,3% - IBU 24

Ovoga je puta fantomski pivar skuhao nešto zaista posebno – Rauchbier Märzen! Dimljeno pivo – odnosno pivo s okusom i mirisom dima – tradicionalni je njemački pivski stil. Prvi povijesni zapisi smještaju ga u grad Bamberg u bavarskoj regiji Frankoniji, i to još u 16. stoljeće.

Dimljeni karakter ovom pivu stiže od slada dimljenog na bukovini. Riječ je o srednje jakom pivu, ugodnog balansa gorčine i sladnosti, bistre, jantarne boje s gustom, kremastom pjenom.

Dimljeno pivo nije za svakoga, ali usudite se isprobati ga! Poslužuje se u kriglama kako biste u potpunosti mogli uživati u mirisima koji će vas zapljusnuti kad približite nos ovom pivu. Uživajte u njemu uz jaku, dimljenu hranu – savršeno će se nadopunjavati!

Fantom 38 dostupan je u web shopu  pivovara-medvedgrad.hr/zamado i Pivnicama Medvedgrad. 

Tagovi

Pivo   Meddvedgrad   Rauchbier   Märzen   Fantom  


Najnovije iz kategorije Medvedgrad
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće