Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Evo i pjenušave Barbiemanije

P. N.   |   05.09.2023.     1919

Evo i pjenušave Barbiemanije

Uoči premijere filma Barbie pokrenula je kompanija Mattel monumentalnu marketinšku kampanju, koja je promijenila gradske vizure, izloge prodavaonica i društvene mreže po cijelom svijetu, koji je odjednom bio preplavljen ružičastim nijansama. Pošteđen nije ni čudesni svijet pjenušave tekućine.

Microsoftova platforma Xbox predstavila je tako Barbie konzolu, Burger King uvrstio je u svoju ponudu ružičasti umak za hamburgere a na tržištu su se pojavili i ružičasti alati poput šrafcigera, bušilica, pila ili trimeri za košnju, nabrajaju mediji, a prenosi češki portal Pivni web i dodaje: Ni svijet zanatskog pivarstva nije ostao imun prema ovoj marketinškoj invaziji povezanoj s fenomenom Barbie, te su pivovare uzduž i poprijeko Sjedinjenih Država počele kuhati ružičasto pivo posvećeno novom filmu o slavnoj lutki Barbie.

Film barbie režiserke Grete Gerwing u svijetu još je prije kraja kolovoza zaradio više od milijarde dolara, dok je film Oppenheimer Christophera Nolana, koji je u distribuciju krenuo u isto vrijeme, utržio polovicu toga iznosa. Ova dva filma svuda se pojavljuju i spominju zajedno, tvoreći fenomen nazvan Barbenheimer no dok se masovno kuhaju ružičasta Barbie piva, teško je očekivati da bi neka pivovara skuhala uvarak inspiriran atomskom bombom, šale se mediji. Tako da u pjenušavom svijetu Barbie Oppenheimera tuče do nogu.

A što se tiče Barbie piva, ima ih raznih – od onih koji samo imenom otkrivaju hommage Mattelovoj lutki, do onih koji se odlikuju karakterističnom ružičastom bojom. mediji su ponudili i izbor od šest Barbie piva koje vrijedi kušati. Evo ih:

Barbie – Thimble Island Brewing Co.

Voćni sour / Alk. 5 % / Thimble Island Brewing Co. – Branford u Connecticutu

Ova Barbie nije jednokratna slučajna novotarija, nego najnoviji član ljetnog serijala Sout Siren pivovare Branford iz Connecticata. U fermentaciji su dodane jagode i rabarbara, što pivu daje ugodnu kiselost presječenu finim notama slatkog voća

Montrosé – 8th Wonder Brewery

Rosé style ružičasti kiseliš / Alk. 3.3 % / 8th Wonder Brewery – Houston, Texas

Houstonska pivovara 8th Wonder (koja je ne samo pivovara, nego i destilerija i ljekarna s biljnim preparatima na bazi konoplje) skuhala je pivo inspirirano suhim i voćnim okusom roséa, osvježavajuće i tek neznatno trpko. Pivovara navodi da je pivo skuhano za neprofitnu organizaciju The Montrose Center, okrenutu LGBTQ zajednici, a lokalni mediji označili su ga kao pivo koje perfektno odgovara temi.

Her Dream House – Evil Genius

Ružičasto blještavo pivo s malčinom / Alk. 5.5 % / Evil Genius Beer Co. – Filadelfie, Pensilvanija

Pivovara Evil Genius već duže vrijeme imenima svojih piva pokazuje svoju orijentaciju prema filmskoj industriji (I Love Lamp Hefeweizen ili I'll Have What She's Having Stout na primjer). Ovo Barbie pivo nema u imenu citat iz filma, ali jasno ukazuje na aktualni film i slavnoj lutki.

Dreamhouse Not Included – Alloy Brewing Co.

DDH NEIPA / Alk. 7,4 % / Alloy Brewing Co. – Coon Rapids, Minneapolis, Minnesota

Hazy IPA s izrazitom voćnom aromom hmelja, zahvaljujući dodatnoj dozi hmelja NewZilla i Experimental 158. Ova kombinacija daje fine tonove meda, jabuke i vanilije.

Barbie Girl – Streetside Brewery

Voćno pivo / Alk. 4 % / Streetside Brewery – Cincinnati, Ohio

„Iʼm a Barbie girl in a Barbie world...“ to valjda svatko zna, no te pjesme nažalost nema u filmu, vjerojatno zato što he kompanija Mattel vodila 1997. godine sudski spor s grupom Aqua radi narušenih autorskih prava. Izvorno je pivovara Streetside ovo pivo skuhala u sklopu svoje edicije One Hit Wonder, a kuhano je s jagodama i mangom.

Pivovara Hellbender Brewing Company iz Washingtona

izbacila je odjednom dva piva, pokrivajući oba filmska hita, i Barbie i Oppenheimera.

Beerbie je ružičasti saison 5 % alkohola s aromom kore od naranče i nara, dok Hoppenheimer IPA ima 6,1 % alkohola i hladno je hmeljena sortama Amarillo i McKenzie, koje pivu daju ugodan voćni okus.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije