OD OBNOVE DO NAGRADE

Euro nagrada pivovari Lobeč

  Europa         P. N.         15.10.2023.
Euro nagrada pivovari Lobeč

Pratite li ovu stranicu koliko–toliko redovno sigurno ste već primijetili kako su u Češkoj, gdje je proteklih desetljeća zatvoren velik broj povijesnih pivovara, poprilična količina njih vraćena u život preuređenjem u nove male. nezavisne, craft pivovare. Za zanimljive i kvalitetne projekte obnove može se dobiti grant iz europskih fondova, a za uspješno realiziran projekt i prestižna europska nagrada. Jednu je upravo dobila parostrojna pivovara Lobeč.

Priča je to o supružnicima Jani i Pavelu Prouzi, o dvoje arhitekata, koji su spojili svoj prijašnji posao s novim i udahnuli novi život starom oronulom zdanju bivše pivovare, a donosi je češki portal Novinky.cz. „Od trenutka kada su za jednog biciklističkog izleta ugledali ruševine pet stotina godina stare zgrade bez prozora i vrata s razrušenim krovom, oronulim zidovima s otpalom žbukom, vidjeli su u tom jadnom zdan ju potencijal i odlučili su da će taj objekt uskrisiti. Sada su za taj projekt dobili europsku nagradu,“ pišu Novinky.

Riječ je o Nagradi za europsku kulturnu baštinu Europa nostra, koja je laureatima, među kojima su i vlasnici pivovare Lobeč kod Mělnika predana 28. rujna na ceremoniji u Veneciji. O važnosti ove nagrade svjedoči i činjenica da nagrađeni objekti najčešće pripadaju popisu UNESCO, a kako je istaknula ravnateljica Instituta za nacionalne spomenike Naděžda Gorycková, bračni par Prouza prvi su češki privatni vlasnici kojima je dodijeljena ova nagrada, za koju se kolokvijalno kaže da je Oskar za spomeničku baštinu.

„Nevjerojatno je i vrijedno divljenja to što je mladi par p završenom fakultetu odlučio napustiti udoban stan u Pragu i novac od njegove prodaje uložiti u ruševine pivovare izi 16. stoljeća u dalekoj provinciji,“ rekla je N. Gorycková.

Pivovara u mjestu Lobeč izgrađena je vjerojatno sredinom šesnaestog stoljeća, a među mnogobrojnim vlasnicima koji su se redali tijekom vremena najzvučnije je ime Albrechta iz Valdštejna. Vlasnici su se nizali jedan za drugim do prošlog stoljeća kada su ratovi uzdrmali pivovaru, a socijalistički režim je definitivno likvidirao nakon čega su mještani objekt devastirali odnoseći drvo, kamen i cigle kao materijal za nove gradnje. „Supružnici Prouza su pivovaru kupili ne u pet do dvanaest, nego tri sata poslije dvanaest,“ rekla je slikovito gradonačelnica grada Lobeča Zuzana Šimonková.

Sve je počelo 2007. godine kada su Jana i Pavel tijekom biciklističke vožnje ugledali ruinu. „Zapravo smo tražili mjesto blizu Praga u kojem vlada mir i tišina, gdje bismo mogli odgajati svoju djecu i voditi neku vrstu kulture,“ rekao je Pavel Prouza, podsjetivši da je u vrijeme renesanse pivovara bila zanatska, manufakturna, a krajem 19. stoljeća pogon je pokretan parnim strojem, što je omogućili povećanje kapaciteta pivovare.“

Pavel i njegova supruga Jana, također arhitektica, upustili su se u mukotrpan posao, koji je bio složen, dugotrajan i financijski iznimno zahtjevan, no sve se isplatilo i sada uživaju u plodovima svoje ustrajnosti. Cijela zgrada je obnovljena a majstor pivar Radomir Michoin u pivovari kuha šest vrsta piva, od lagera, koji je najpopularniji, pa do više specijalnih vrsta piva gornjeg vrenja.

Parni stroj, koji je u vrijeme industrijske revolucije ovu pivovaru uzdigao u vrh branše, zamijenjen je modernim postrojenjem, te smješten u dvorište, gdje će biti okosnica budućeg muzejskog postava zavičajne izložbe. Dakle, supružnici Prouza n isu stali samo na obnovi zgrade i pokretanju pivovare, nego se trude u selo dovesti i razne oblike kulture, pa se tako u pivovari priređuju izložbe, održavaju kazališne predstave i koncerti, a prava je turistička atrakcija razgledanje proizvodnog pogona pivovare. U tvorničkom arealu je i restoran, kao i sobe za smještaj gostiju, pa u posjet pivovari (i kušanje piva) mogu doći i udaljeniji turisti.

„Nagradu su dobili u kategoriji očuvanja i ponovne uporabe spomenika. Jedinstveno je to što su oni sami podnijeli zahtjev za zaštitu spomenika, s vlasnicima nekretnina obično je obrnuto”, rekao je Petr Svoboda, potpredsjednik nevladine organizacije Europa Nostra koja se bavi kulturnom baštinom u Europi. Lobeč je tako postao jedno od važnih mjesta na karti oblasti Kokořínsko, Središnje Češke i cijele republike, a zahvaljujući europskoj nagradi možda i Europe.

Za one koji žele znati više:

Od ruine do ljepotice

Kad Bog da srećeNajnovije iz kategorije Europa
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće