Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Egipatski festival pijanstva

P. N.   |   26.03.2022.     655

Egipatski festival pijanstva

Mnoge kulture imaju svoje festivale oića. Samo prošli tjedan, na primjer, slavili smo Dan sv. Patrika, a slavimo među ostalim i Maratonski ponedjeljak, Mardi Gras, doček Nove godine i naravno dan isplate plaće. No, dok su to samo (blag)dani koje slavimo uz čašicu, a ne i službeno festivali pijanstva, stari Egipćani imali su upravo to.

Njihov godišnji Festival pijanstva, manje poznat kao Tekh festival, bio je posvećen „dami pijanstva“, božici Hathor, piše portal Cracked.com. Svi su se napili do besvijesti, a iz omamljenosti su  ih budili bubnjevi (bubnjari se nisu onesvijestili, jer bubnjari imaju visoku toleranciju na alkohol). I dalje pijani nakon buđenja, ljudi bi „prisno doživjeli božicu“. To znači ili da su bili na psihodelicima i na piću ili da su imali orgije. Što god od toga bilo, svi su se dobro zabavljali.

Slavili su alkohol iz svih običnih razloga (alkohol znači radost, život i bogatstvo), ali i zato što ih je u njihovoj mitologiji pivo nekada sve spasilo.

Jednom davno, kaže ta legenda, bog Ra je shvatio da je vrijeme da uništi čovječanstvo, pa je poslao Sekhmet, božicu kuge i rata. Sekhmet je počela gutati ljude i piti njihovu krv. Ra se na kraju predomislio i htio je pozvati Sekhmet, ali ona je sada bila nezaustavljiva. Stoga je poslao Tenenet, božicu piva, da oboji tovar piva u crveno i ostavi ga tamo gdje ga Sekhmet može lako pronaći. Sekhmet je mislila da je pivo krv, ispila ga i zaspala. Kada se probudila, bila je trajno pretvorena u Hathor, dobroćudnu božicu.

Je li vam palo na pamet da su Egipćani imali sjajan povod obojiti rijeku u crveno za proslavu Festivala pijanstva kao što Chicago boji svoju rijeku u zeleno svake godine za Dan svetog Patrika. A zašto nisu? Zato što nisu morali, jer je rijeka jednom godišnje prirodno imala crvenu boju. Nil je prirodno postajao crven jednom godišnje nakon godišnjih poplava, a tu su pojavu povezivali s festivalo0m pijanstva.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

"Onaj tko pije pivo dobro spava.

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije