Pivnica.net
Banner

Reportaže

Dyšinske svečanosti piva

Sanjin Petrović/Milan Peh   |   01.07.2009.     2913

Dyšinske svečanosti piva

Češke male i mini pivovare u velikom su zamahu. Osim što sve češće nikne neka nova, mnoge od njih su u desetak ili čak manje godina postojanja po kvaliteti piva pretekle one puno veće, starije i poznatije. Dobar pokazatelj toga bile su i Dýšinské pivní slavnosti tj. pivske svečanosti koje su se uoči ljetnog solsticija održale u malom selu Dyšini, desetak kilometara od mnogo poznatijeg Plznja.
No, na svečanostima piva, stanovnici Dyšine i posjetitelji mahom iz okolnih mjesta (tako da smo bili pravi kuriozitet), nisu pitali za plzenjsko pivo. Na festivalu malih i mini pivovara, održanom 20. lipnja, nudili su se puno rafiniraniji ukusi pjenušavog nektara od onih koji se mogu naći u većini čeških pivnica, restorana i supermarketa. O velikoj zainteresiranosti za nova piva dovoljno govori činjenica da je Pivovara Belveder iz Železne Rude (mjesto uz samu granicu s njemačkom pokrajinom Bavarskom) već nakon nekoliko sati na svom štandu ostala bez dvije od tri vrste piva koje su točili. Polutamna trinaestica i više nego dobrodošla novost – svijetlo medovo pivo, nisu se više mogli dobiti kada smo stali u red pred točionikom. Kada je vidio da je ostalo samo tamno pivo, postariji češki gospodin napustio je red, mrmljajući kako se „njemu ionako ne sviđa crno pivo, i da tu više nema što pit'“. Mi smo ipak bili puno manje skeptični. Prije svega jer ne dijelimo uvriježeno mišljenje mnogih čeških pivopija da je tamno pivo za žene (kažu da su Čehinje zato mahom sisate) kao i zbog činjenice da smo u danima prije dolaska u Dyšinu probali nekoliko izvrsnih tamnih piva u raznim minipivovarama - ali o tome ćemo drugom prilikom.

Došavši konačno na red, potvrdili smo našu teoriju o tamnom pivu, jer nas je belvedersko naprosto oduševilo – punog okusa, blago gorkasto i s primjesama karamele. Zadovoljstvo Belvederom dijelili su i drugi pivopije, jer je upravo Pivovara Belveder proglašena najboljom od 19, koliko ih je tu subotu punilo čaše. Drugo mjesto zauzela je jedina gostujuća minipivovara – J. B. Falter iz Njemačke koja je također brzo ispraznila bačve sa svojim pšeničnim pivom te je u ponudi samo ostao više nego solidan svijetli export hell, koji se sasvim dobro mogao nositi s češkim jedenactkama.
Probati sve što se nudilo bila je nemoguća misija, ali smo se ipak svojski trudili. A ono što je svakako bilo dobro u cijeloj priči jest da baš i niste mogli pogriješiti u izboru, jer lošeg piva ovdje jednostavno nije bilo. Najslabiji dojam ostavio je Berounsky medved kvasnicove tamne s malo previše kiselosti i premalo pitkosti. S druge strane ugodno iznenađenje doživjeli smo s Olivetinskym Opatom iz pivovare Broumov. Dosadašnje iskustvo s cjenovno pristupačnim Novicom nije ulijevalo povjerenje, ali bitter (11) se pokazao kao fino pivo s jasnim, ali ne prejakim okusom hmelja, dok je nas posebno dojmio medovy ležak (12) s odlično uklopljenom slatkoćom u pivsku gorčinu.
Nema smisla sada nabrajati sve što se isprobalo tog popodneva i večeri (pogledajte više ovdje), ali bilo bi nepravedno ne istaknuti još Purkimstr (fino gorke polotmave), Konrad (iznenađujuće ukusna 10, s dobro pogođenim začinima) ili Žatec (vrlo dobro gorče specijalno pivo Baronka, 13). Svečanosti su naravno trajale gotovo cijeli dan uz razne očekivane programe – od tradicionalnih pjesama i plesova preko tombole do natjecanja u ispijanju piva na eks. Zanimljivo je da glavni večernji program nije bio rezerviran za nekakve narodnjake, već lokalni ska band “Dva i pol cvrčka” uz čiju su se veselu svirku jednako dobro zabavili i stariji i mlađi, a piva je i dalje samo klizila.

Ono što ovaj festival mini pivovara zorno prikazuje jest da su Česi pronašli formulu kako da održe svoju pivsku kulturu živom u sjeni sve većeg ulaska velikih stranih pivovara u vlasništvo domaćih što nerijetko rezultira smanjenjem kvalitete, promjenom okusa u negativnom smislu, pa i zanemarivanjem ili nestankom nekih piva. Manje pivovare pokazuju iznimnu živost, raznovrsnost i inovativnost u spravljanju piva. A Česi to itekako znaju prepoznati.

Dysina_1Dysina_2
Dysina_3Dysina_4
Dysina_5Dysina_6

 

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Reportaže