Pivnica.net
Banner

Sadržaj ekstrakta u osnovnoj sladovini

Dvorske lude

Petar Fehir   |   26.05.2022.     806

Dvorske lude

Dvorskih je luda bilo od vajkada.

Na svim dvorima koji su držali do sebe krebeljili su se čovječuljci upadljiva ruha i nerijetko neobičnog izgleda. Zajedničko im je bilo što su uživali veću slobodu kritičkog iskaza od običnih poslušnika.

Jednostavno su mogli zajebavati pošalicama, rugalicama, pa i neprimjerenim šalama. I sve to bez posljedica po život, zdravlje i rejting.

Još su u starom vijeku neki istočnjački vladari, pa i makedonski kralj Filip drugi, imali svoje dvorske lude. Spominju se i na dvoru kalifa Haruna Al-Rašida, meksičkoga kralja Montezume i mnogih europskih vladara i feudalaca.

Mnogima je lik dvorske lude poslužio i kao motiv u vrijednim književnim djelima, pa i u slikarstvu, a proslavljen je i u operi Rigoletto, prema Hugoovu „Kralj se zabavlja“.

Danas je, međutim, situacija sasvim drugačija.

Danas su dvorske lude uobličene u likovima samih vladara koji svojim pošalicama, grotesknim istupima i kičastim doskočicama zabavljaju vlastite građane.

Ako samo pokušate baciti oko na neke od svjetskih lidera, pa i velikih sila, lako ćete uočiti da takvih figura nije bilo ni u mračnom srednjem vijeku.

Em po stajlingu, em po frizurama, em po izrečenim mudrosnicama.

Da ih sad ne redam.

A kod nas?

Koji vam lik prvo padne na pamet kad pomilsite na dvorsku ludu?

A drugi?

Tko prvi izreda deset, plaćam pivu.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

František Jaromír Rubeš

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Sadržaj ekstrakta u osnovnoj sladovini