Dva pisača malo jača

  Pivnica.net         Mato Pejić         01.04.2022.
Dva pisača malo jača

Dan je tmuran, neveseo, a ni datum nije baš neki, pa se čini da nema baš puno razloga da se nešto popije. Što, dakako, nije razlog da se ne pije, rekla bi jedna pjenušava doskočica. Uostalom, postoji jedan baš jako dobar razlog da se danas nazdravi – naš portal, naime, danas slavi rođendan. Četrnaesti.

Prošlo je dakle četrnaest godina od 1. travnja 2008. kada smo Goran Gazdek i ja, obojica novinari i pivski zaljubljenici, portal Pivnica.net proglasili otvorenim. Podsjetimo, bilo je to vrijeme kada je u Hrvatskoj bilo sedam industrijskih pivovara (jedna, ona splitska, u međuvremenu je ugašena), Medvedgrad i Ličanka i pokoja gostioničarska pivovara, i to je bilo sve. Ponuda je bila jednolična i to je poticalo ljubitelje dobre pivske kapljice da kuhaju u svojim garažama, i baš u to vrijeme jačala je homebrewerska scena, koja je par godina kasnije iznjedrila i prve craft pivovare.

Pratili smo sva ta zbivanja i nastojali poduprijeti i potaknuti entuzijaste koji su se odlučivali na pivski biznis, pisali smo i o pivarstvu u susjedstvu i u svijetu, o onom aktualnom i prošlom, o pivskim stilovima, o sirovinama, o svekolikom pjenušavom šarenilu i slavi dobrog piva. Sve vrijeme smo posebno pazili na to da stranica obiluje dobrim štivom, da ne manjka priča o zanimljivim ljudima i događajima, pa bude dobre pjenušave proze, a bogme i stiha, a naročito smo njegovali odnos piva i likovne umjetnosti. Pa ipak smo mi dva novinara, koji cijeli vijek žive od pisanja. Štono bi se reklo – dva pisača malo jača.

Sve što smo napisali i objavili, kako mi, tako i brojni suradnici koje smo pridobili za našu stvar, stalno vam je na raspolaganju. Sažetke ukupnog rada pravili smo o svakom rođendanu a na kraju svake kalendarske godine podvlačili bismo crtu ispod proteklih dvanaest mjeseci, tako da tih inventura i rekapitulacija ima sva sila.

Ne treba vam još jedna, pa je onda i preskačemo, te idemo ravno na rođendansko pivo. Živjeli!

Za one koji žele znati više:

  1. rođendan 1. aprila, pa što?

Pivnica danas potrebnija nego ikad

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Pivnica.net
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće