Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Dužna počast pivskoj limenci

P. N.   |   24.01.2023.     1768

Dužna počast pivskoj limenci

BC/AD DDH APA novo je pivo pivovare Nova runda. To nije nikakva vijest, jer ova sjajna pivovara na tjednoj bazi izbacuje sjajna nova piva. Vijest je da je ovo pivo posvećeno današnjem danu – Danu zahvalnosti za pivsku limenku (Beer Can Appreciation Day), kojim se obilježava dan pojavljivanja prve pivske limenke na tržištu – 24. siječnja 1935.

Nova runda Brewery u cijelom svom desetogodišnjem postojanju nije svoja mnogobrojna piva punila ni u kakvu drugu ambalažu osim metala. Dugo je nudila samo točena piva, punjena dakle u metalne kegove, a od prvih lockdowna na početku pandemije koronavirusa uvodi limenku kao sada pretežnu ambalažu. Stoga je posve prikladno da baš Nova runda odaje počast rođendanu pivske limenke i to pivom u jednom od američkih stilova – APA – american pale ale, jer pivska je limenka te u svijet krenula iz pivovare Krueger iz Richmonda u američkoj saveznoj državi Virginiji.

Kroz petnaest godina pisanja o pivu na ovom mjestu smo, dakako, više puta podsjećali na ovaj važni datum u povijesti pivarstva, te smo među ostalim napisali i ovo: „Ideja da se napici prodaju u limenoj ambalaži potječe iz vremena američke prohibicije. Kada je pivovara Krueger u studenom 1933. godine svojim najvjernijim potrošačima dala za probu dvije tisuće komada svoga novog proizvoda, nazvanog Krueger's Special Beer u konzervi koju je proizvela tvrtka American Can Company, čak 91 posto ispitanika diglo je palac gore u znak prihvaćanja te novotarije i povijest je mogla početi. No, ipak je prošlo više od godinu dana do početka prodaje piva i limenkama, te se prva šarža piva ove pivovare iz Richmonda u Virdžiniji u trgovinama pojavila 24. siječnja 1935. Bile su to dvije vrste piva – Krueger's Cream Ale i Krueger's Finest Beer.“

Bila je to uistinu revolucionarna novost, a izum je prošao razne mijene, koje se tiču kako materijala od kojih se izrađuje, tako naročito načina otvaranja. U početku je za otvaranje limenke bila potrebna posebna vrsta otvarača i to je riješeno (tek) 1977. godine izumom prstena uz pomoć kojeg se konzerva otvarala. To je opet bilo problematično, jer je prsten s trokutastim komadom lima bio nepoželjan otpad, koji je često završavao na mjestu konzumacije kao smeće, sve dok i to nije riješeno guranjem tog komada lima u unutrašnjost doze. Osamdesetih godina pivska je limenka bila na udaru mnogih kritika, naročito iz redova zaštitara okoliša, pa su neke zemlje pripremale zabranu te vrste ambalaže, a onda je nezaustavljivo rastući craft pokret limenku promovirao u najpoželjniju vrstu ambalaže za pivo i otad je limenka u stalnom usponu.

I više joj ne prijeti nikakva opasnost.

Za one koji žele znati više:

Limenka je rođena prije 87 godina

Za one koji žele znati još više:

Sretan ti 75. rođendan pivska limenko

Za obe koji žele znati sve:

Rođendan pivske limenke

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Vrč ide na vodu tako dugo, dok netko ne da za pivo
Aforizam

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije