Društvo mokrih sestara

  Pjenušave vedute         Mato Pejić         28.01.2009.
Društvo mokrih sestara
Nogomet, mišići, automobili i – pivo, to su stvari, koje se općenito smatraju strogo muškima, i uglavnom nema onih, koji bi ih smjestili izvan toga rezervata. Stereotipije o muškarcima koji nedjeljom poslijepodne upriličuju skupne predstave urlanja pred televizorom, s limenkama piva u rukama, najveći broj žena drži podalje od toga pića, a slike zadimljenih krčmi, koje odzvanjaju vulgarnim dosjetkama, priječe ih da posjećuju ta svetišta dragocjene tekućine.
Stanje dodatno pogoršavaju muško-šovinističke kvazi-duhovite umotvorine, o tome kako je pivo bolje od žene, jer ono, kao, nikad ne kaže 'ne' i nema glavobolju, s njim uvijek točno znaš koliko će te koštati, nikada ne dolazi prekasno, možeš ga dijeliti s prijateljima, i ne pita te koliko zarađuješ. Američki ženoljupci, koji ne moraju istodobno biti i pivomrsci, uzvraćaju udarac s 11 razloga, zbog kojih je žena bolja od piva, podsjećajući da vam pivo neće čuvati djecu kad odete na kuglanje, da je topla žena puno ugodnija stvar od toplog piva, a isto je i s hladnom, a da bi pio pivo moraš imati 21 godinu. Da sve to ipak ne smanjuje pregolemi jaz između piva i ljepšeg spola, pokazuju podaci jednog istraživanja, po kojem su muškarci za punih 65 posto naklonjeniji pivu od žena, i onog drugog, koje kaže da točno dvije trećine žena popije najmanje jedno pivo na mjesec, ali to čini i čak 91 posto muškaraca. Pri tom, žene su društvenije, i u 70 posto slučajeva svoje pivo žele popiti s još nekim, dok je to uvjet kod manje od polovice muškaraca. Isključivo kod kuće, pivo pije desetina muških, i četvrtina ženskih konzumenata. U populaciji odraslih mladih ljudi, pivo je pomodno piće, koje s 37 posto daleko nadmašuje sve druge alkoholne napitke, no, dok je kod mladića taj postotak pozamašnih 58, kod djevojaka je riječ o skromnih 13. Njima, rekle su u jednom istraživanju njemačkog tržišta, smeta biljni okus pića i njegov snažan muški imidž.
Ako neće žene pivu, morat će pivo ženi, načelo je kojim se rukovode bezbrojne pivovare diljem svijeta, nastojeći zaokupiti pažnju ove, sve zanimljivije, potrošačke skupine. Nakon obaranja predrasude da pivo proizvode muškarci, jasnim dokazima da je kroz čitavu povijest to bio ženski posao, sada je na redu raskrinkavanje zablude da je pivo isključivo muško piće. Što više žena bude sudjelovalo u pivarskoj zajednici, kućnoj produkciji i natječajima za poslove u industriji piva, i što veće učešće budu uzimale u njegovoj potrošnji, to će brže biti srušene te barijere koje pridjev mokri ljubomorno čuvaju samo za braću, odričući mogućnost da se on podijeli sa sestrama.
Najveća američka pivovara Anheiser Bush, poduzela je, uz plasman piva-prijatelja-žena Bud ultra light, s upola manje kalorija i alkohola, široku kampanju obuke u približavanju toga pića ženama, savjetujući  kako im treba najprije ponuditi lakše tipove piva, objasniti  raznovrsnost palete, ne davati im ledeno hladno pivo, te uvijek pokušavati ponovo. Měštansky pivovar Havličkov Brod, ženama se udvara pivom Garnet Rebel, polutamnim tipom, za koji se sve više zanimaju i muškarci. Odlikuje ga spoj okusa karamela, karakterističnog za tamna piva, i gorčine svijetlog lagera, a pogodno je za osobe osjetljive na učinak alkohola.
Majestic brewery iz Louiswillea u Coloradu proizvodi pivo Anu, nazvano po pramajci Kelta, koje ima manje kalorija od većine drugih,  i tvrdi, da uslijed posebnog tehnološkog postupka, to pivo predstavlja savršenu alternativu vinu, ne objašnjavajući zašto. To se pivo ženama približava, ne samo neponovljivim efektom kaskada pri  točenju, nego i nesvakidašnjom humanom gestom – od svake palete s po 24 kartona,  jedan dolar ide u fond za istraživanje raka dojke. Na prošlogodišnjem sajmu piva u francuskom Strassbourgu, priređeno je natjecanje u prepoznavanju deset vrsta piva, na kom su mogle sudjelovati samo žene, a i prosudbena komisija bila je isključivo toga spola.
 
     I sve tako. Pa se sada govori o već više od četvrtine žena u populaciji pivopija. Kako prije koji mjesec izvještava berlinski Morgenpost, pivo je sve omiljenije kod žena, pa je već 60 posto onih koje ga rado piju, a trećina to čini redovito. Prema istraživanju Središnjeg društva za marketing, pivo piju prije svega mlađe gospođe u dobi od 30 do 50 godina, koje u njemu obično uživaju u društvu poznanika i prijatelja. Pivo pri tom uvjerljivo tuče vino, pjenušac i žestoka pića. Među više od 20 različitih vrsta, žene preferiraju svijetlo pivo, a tek potom dolaze specijaliteti, poput pšeničnog, odnosno bijelog, tamnog, pa i bezalkoholnog. Komentirajući rezultate ankete, Jochim Schulze iz Agencije ističe, da trend popularnosti piva nose mlađe obrazovane žene liberalnog svjetonazora, te da nije moguće uočiti značajnije razlike između seoske i gradske populacije. Ono što se pak može iščitati iz rezultata toga istraživanja jest da muškarci piju što im dođe pod ruku, a žene pažljivo biraju koje će pivo popiti, i u više od dvije trećine slučajeva same nabavljaju pivo.  I sve više to čine i na javnim mjestima, pa u famoznoj minhenskoj pivnici Hofbrauhaus am Platzl postoji i stammtisch s imenom Gradske ljepotice.
Ali, unatoč svim tim neospornim pomacima sasvim je izvjesno da će još dugo vrijediti šala češkog pivarskog stručnjaka dr Jindřicha Kurza, suradnika njemačkog časopisa Brauwelt: - Zamislite pani Komarkova, u tom Internetu je već i pivo. – A ja vam kažem, pani Klacalkova, dok trepnete okom, bit će u tom Internetu i moj stari.
 
Originalno objavljeno na Radio Daruvaru, u emisiji Petkom uz radio i pivo, rubrici Pijem pivo, to je moje piće, dižem krigle, razvijam mišiće, u petak, 3. studenoga 2000. 

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Pjenušave vedute
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće