Pivnica.net
Banner

Moje pivsko iskustvo

Dražen Žerić Žera: Pivo i opet pivo

Goran Gazdek   |   23.08.2008.     5413

Dražen Žerić Žera: Pivo i opet pivo

«Od svih prehrambenih proizvoda  najviše volim pivo», šeretski nam je rekao popularni pjevač «Crvene jabuke» Dražen Žerić Žera kada smo ga zamolili za razgovor na temu piva.  «Prvu pivu sam popio kad mi je bio tri godine, ali ne igrom slučaja ili zato što sam to ja htio. Kućna pomoćnica mi je davala pivo da me malo smiri. Prvo iskustvo je bilo grozno, ali ja se toga ne sjećam. Tako su mi rekli...», prisjetio se Žera svojih prvih pivskih spoznaja.

Uoči i za vrijeme koncerata Žera uglavnom pije vodu, a u svim drugim prigodama - pivo. «Pivo i opet pivo! Vino popijem tek ponekad, kada sam u vinskim krajevima, da ne uvrijedim domaćine. Kada sam na Korčuli ili Pelješcu popijem čašu ili dvije crnog vina», objašnjava Žera i dodaje: «Piva ti je zahvalna za dernek».   

 A što se jede uz pivo?  «Najbolje ćevapi i janjetina, riba mi ne ide nikako».

Govoreći o pivskom iskustvu Žera se prisjetio i ratnog Sarajeva. «Pili smo pivu iz kanistra, iz buradi od 300 litara. Bila je to piva koja nije  dovršena, moraš ju popiti u roku od 24 sata. U rinfuzi je koštala jedni marku, a pivo u konzervi 20 maraka pa ti računaj. Nije to bio neki ukus, ali u ratu je sve dobro».

Dražen Žerić Žera i njegova Crvena jabuka čitav niz godina i poslovno su vezani uz pivo. Prvo je to bila Panonska pivovara i Tuborg, a zadnjih godina Karlovačka pivovara. Nas je zanimalo može li, u takvim okolnostima u javnosti popiti i neko drugo pivo osim onoga za koje je poslovno vezan. «Ma, možeš ti piti što hoćeš. Međutim, negdje je to uvjetovano. Njima je, naravno, drago kad piješ ono pivo koje reklamiraš ili koje te sponzorira. Jednom, dok nam je još Panonska pivovara bila sponzor nije bilo Tuborga pa sam naručio Stelu. Odmah je bilo «piješ Stelu, a»? Ali, to je više bila zezancija. Pivovare nam puno pomažu, da nema njih, pola estrade ne bi radilo koncerte. Međutim, nisu to kao vani, milijunski ugovori pa da ja sada moram spavati s Karlovačkim. To je suradnja na obostrano zadovoljstvo. Oni toče pivo i peku kobasice, a mi sviramo i pjevamo».

 
Kod Žere nema dvojbe. Nije ni sačekao kraj pitanja o tom koje mu je domaće pivo, unatoč poslovnim odnosima, najbolje:  «Karlovačko, ba, ja ti odmah kažem. Ne zato što radimo s njima, nego je zaista dobra piva».

Žera posebno ističe duhovite reklame za Karlovačko pivo, a najbolja mu je ona gdje Severina pada s pozornice na pod.  Prema nekim reklamama je ravnodušan, a ne sviđaju mu se one za Pan pivo. « Neka se nitko ne naljuti, ali onaj tko je radio scenarij za te reklame ne zna gdje živi», zaključuje Žera.

Crvena jabuka, nastupit će i ove godine na ovogodišnjim Karlovačkim danima piva, svirat će na središnjoj pozornici 25. kolovoza. «Tamo je uvijek dobro, sve je veselo, ljudi su opušteni i doista uživaju uz pivo», opisuje Žera atmosferu na najvećem pivskom festivalu u Hrvatskoj.

Kada smo već kod pivskih veselica pitamo ga i za onu najveću na svijetu, minhensku. «U vrijeme dok smo surađivali s Panonskom pivovarom bili smo dva dana na Oktoberfestu. U, koja je to fešta! Imao sam majicu na kojoj je mrtav frajer kaže: Preživio sam Oktoberfest.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Moje pivsko iskustvo