Pivnica.net
Banner

Češka

Drama božićnih specijala

P. N.   |   11.12.2022.     1188

Drama božićnih specijala

Češki pivski gurmani, hedonisti, epikurejci, te bonvivani, svi koji vole kušati vrhunske specijalitete ne žaleći zbog toga dublje posegnuti u džep, imaju ovih blagdana priliku uživati u tri posebna zimska uvarka iz craft pivovare Matuška iz Brouma nedaleko Praga. Trolist ovih posebnih piva ima i posebnu priča, koja je mogla imati i nesretan kraj.

Pivarsko remek djelo. Tisuću i dvjesto boca triju pivskih specijala iz craft pivovare Matuška, koje upravo idu na tržište. Pritom su zamalo završile u kanalizaciji zbog mjera štednje proizvođača specijalnih boca. Tako ovih dana piše Ondřej Kinkor za češko izdanje magazina Forbes.

Riječ je o pivu Sunshine, souru s marakujom, ananasom i breskvom, zatim o tamnom Baltic porteru i pivu nazvanom Dřevo (Drvo), kojemu su u kuhanju dodavane hrastove daščice iz kojih je preuzimalo okus burbona i vanilije, a sva tri piva su godinu dana odležavala u bačvama.

To nisu jeftina piva. Proces proizvodnje taje dugo, odležavanje još duže, a kuhaju se od skupih sirovina. Ali, kad je Božić, želite napraviti nešto još bolje, pa ih stavite na cjelogodišnje odležavanje u drvene bačve čiji je izvorni sadržaj također bio poseban – Sunshine je tako ležao u bačvi od đina, Baltic porter u bureta od jamajčanskog ruma, a Dřevo u buretu od viskija. Posebno je teško bilo pronaći bačvu od gina i nju je Adam Matuška tražio deset godina, jer se đin ne drži baš često u hrastovoj bačvi.

„Da bi pivo cijelu godinu izdržalo u drvenoj bačvi i bilo dobro, svaki tjedan smo u bačve dolijevali mlado svježe pivo,“ objašnjava Matuška i dodaje da je pivo trebalo na tržište plasirati početkom prosinca, u vrijeme praznične kupovine, jer „boce od 0,7 litara koje u veleprodaji, dakle bez poreza, stoje 240 kruna (preko 70 kuna) u siječnju se jako slabo prodaju“.

Flaširanje se radi tako da se pivo zasiti. Naime, bačve dišu i pivo koje stoji u njima nema reskost. Zato se u boce najprije stavi malo mladog piva s ostatkom šećera, koje još fermentira, a zatim se  dopune pivom iz bačve i začepi, te na par dana ostavi na toplom na podu pivovare.

Kad su pivari nakon dva dana došli prekontrolirati boce ustanovili su da gotovo sve puštaju, odnosno da čepovi ne drže. „Staklana je naime specijalne boce, koje plaćamo 17 kruna komad, u sklopu mjera štednje i smanjenje troškova,. napravila od milimetar, dva tanjeg stakla, sa starim patentnim zatvaračima koji nisu dobro brtvili,“ kaže Matuška.

Trebalo je brzo odlučiti što napraviti. Vratiti pivo u bačve i čekati sljedeći Božić, što bi značilo i udvostručavanje troškova koji se nikada ne bi vratili, izliti pivo o kanalizaciju ili ga prodati takvo kakvo jeste? Sve su opcije bile na stolu, a na kraju su odlučili kupiti nove patentne zatvarače koje odgovaraju bocama od tanjeg stakla i zamijenili sve zatvarače na bocama, no i te je zatvarače trebalo ručno podešavati, tako da su se svi dobro namučili. Kako je u međuvremenu pivo opet izgubilo reskost, u boce su dodavali razmućenu glukozu, a zbog svega toga pivo je na tržište došlo dva tjedna kasnije nego što je bilo planirano.

No, sada je tamo, na raspolaganju svim pivskim fajnšmekerima. Sretan Božić!

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Tko nema piva, taj nema što piti
Martin Luther

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka