Pivnica.net
Banner

Pjenušave vedute

Dr Feelgood

Mato Pejić   |   23.07.2008.     4737

Dr Feelgood
Ovo nije nikakav vic, nego živa istina: pivo blagotvorno djeluje na liječenje nekih teških bolesti, pa doktori koji preporučuju pola litre toga napitka dnevno spominju tuberkulozu, koleru i rak. Pivo štiti organizam od štetnog djelovanja rendgenskih zraka i ima izrazitu baktericidnu djelotvornost, preporučuje se kao dobar izvor energije nakon fizičkog napora radnika, sportaša, trudnica i rekonvalescenata, iscrpljenih i anemičnih osoba; potiče apetit i probavu, ublažava teškoće u radu bubrega i mjehura, ublažava stresove i djeluje kao prirodno umirujuće sredstvo, te tako štiti od infarkta. Od njemačko-švicarskoga liječnika Paracelsusa, koji je obilježio medicinsku znanost prve polovice 16. stoljeća i kojemu je pripisana teza da je pivo prijeko potreban lijek, pa sve do danas, stručnjaci se uglavnom slažu da umjerena konzumacija ima očevidan terapeutski učinak - izvjesni dr Vincent svojedobno je proveo istraživanje koje je pokazalo da među francuskim vojnicima pivopije sa sjevera dvostruko manje boluju od vinoljubaca s juga zemlje. Njemački znanstvenici na čelu s profesorom Antonom Piendlom utvrdili su da pivo odstranjuje strah, napetost i agresiju, karakteristične za psihosocijalni stres, a dr Enders pokusima je dokazao da uzročnik tifusa u pivu ugiba za pola sata. Kad je tomu tako, ili ako je, moguće je upitati se, i unatoč notornoj činjenici da prekomjerno uživanje u ovom nenadoknadivom piću posljeduje gambrinizmom, ovisnošću nazvanom po neokrunjenom pivskom kralju Janu Primusu zvanom Gambrinus, ili baš zbog toga, kako to da onda za kupovinu piva nije potreban liječnički recept?
 
Ovo također nije vic: ako i nije, uskoro bi mogao biti. Barem za neke vrste piva, kao što je Dr Svitavak što se proizvodi u češkoj pivovari Svitava. Oduševljeni potrošači pišu pivovari hvalospjeve nakon kontrole šećera, koja uz redovitu konzumaciju toga piva daje spektakularne i zaprepašćujuće rezultate. Nažalost, pivovara kapaciteta manjeg od 200 tisuća hektolitara godišnje, u kojoj čudotvorno pivo čini tek trećinu proizvodnog programa, ne može zadovoljiti potražnju za tim eliksirom. A sve je počelo kada je mladi šef marketinga iz štosa prihvatio ponudu stanovitoga doktora Pavela Bielika da u pivo doda njegovu smjesu 20 biljnih ekstrakta, diavital. Osvajanjem vještine dodavanja tinkture u pivo a da ono ne promijeni okus, koju poznaju samo dva čovjeka, krenula je fama, potvrđena i egzaktnim istraživanjima. Za samo dva tjedna ispitanicima je pala vrijednost šećera u krvi, kolesterol i pritisak, pa je ubrzo stigla i preporuka društva dijabetičara. Preko noći u Svitavu su nahrupili stručnjaci iz Njemačke, Švedske, Slovačke i Amerike, tražeći recept toga piva.
Češko ministarstvo zdravstva ne srlja i drži se pravila da se za dobivanje statusa lijeka mora proći propisana procedura koja vodi preko nadležne državne komisije, a pivarci, trljajući ruke, preporučuju svim punoljetnima bocu “desetke” dnevno, a nedjeljom “dvanaesticu”. Više od toga škodilo bi zbog količine diavitala, a puno više pretvorilo bi bolesnike u alkoholičare, a takvih, kažu, ionako imaju za izvoz.
Još ove godine obična stvar trebala bi biti muška Kontracepcijska pilula ili barem injekcija, a već slijedeće bi kombinacija genetske i imuno terapije imala posljedovati značajnim napretkom u liječenju karcinoma. Za dva desetljeća za zaćeće i rođenje djeteta neće biti potreban ljudski organizam, a za tri proizvodit će se čitav niz umjetnih organa, te će se početi primjenjivati hibernacija za duga svemirska putovanja. Za samo pola tisućljeća očekivani životni vijek mogao bi, umjesto sadašnjih 78 biti čak 140 godina.
Nasuprot tome, samo pretprošle godine broj oboljelih od AIDS-a u svijetu povećan je za čitava tri milijuna i sada je već veći od 22 i pol milijuna. I inače, popis neizlječivih bolesti nije smanjen ni za mrvicu, a stresovi, promet i ratovi, koji, usputbudirečeno, stalno aktualiziraju Maltusa i potvrđuju njegovu teoriju stanovništva, kose nimalo lošije nego što je to svojedobno činila kuga. Katastrofičnosti, beznađa i opravdanog malodušja ima u izobilju, a istovremeno ni nade nikad nije bilo više. Kad prestane učinkovitost regularnih metoda, a i prije, posebno u svjetlu gorke istine da ponekad nije lako, pa ni moguće dobiti recept ni za jednostavan ili neophodan lijek, ljudi prihvaćaju sve što se nudi, sve do čega mogu doći i sve što se novcem može kupiti, od krema i napitaka, medaljona i labirinata, masaža i mahanja rukama, pa sve do čudotvornih ukazanja. Ni placebo efekat također nije vic - bolesnici uistinu ozdravljuju od obične vode jer vjeruju da primaju lijek i da im on pomaže.
Rekli su da je i sumnjiv lijek bolji nego nikakav i da ne postoji ugodna bolest (osim možda hipohondrije), niti slatki lijek (osim možda onog dr Svitavaka s početka ove priče). Isto tako da ima lijekova izvan popisa u Vademecumu pa spominju čovjeka, smijeh ili vrijeme za koje kažu da je biljka koja liječi (ama baš) svaku boljku. A ovaj naš program bolje od ičega potvrdjuje da onom četverolistu najboljih liječnika na svijetu, dr Umjerenom, dr Veselom, dr Mirnom i, da oprostite, dr Novcu, valja dodati i petog ortaka - dr Zvučnog, odnosno dobru glazbu.
 
 
Tekst je izvorno objavljen u programu radio Daruvara, 11. svibnja 1999. godine, u rubrici Sve bilo je muzika u okviru emisije Rock radar. Kasnije se našao među odabranim esejima iz te radijske rubrike i objavljen u knjizi Sve bilo je muzika u izdanju Logosa Daruvar, svibanj 2000.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pjenušave vedute