SEZONSKI SPECIJAL

Došel je barley wine Martin

  Medvedgrad         P. N.         11.11.2023.
Došel je barley wine Martin

Iako u vrijeme proslave Martinja zna biti iznimno toplo, pa se negdje za bablje ljeto kaže „martinjsko“ ipak su za ovaj blagdan blizu sredine studenoga primjereniji magla i kiša, kao što imamo danas, a često „Martin dođe i na bijelom konju“ to jest donese (prvi) snijeg. A to je vrijeme jačih, gušćih, tamnijih pivskih specijala. Jedan takav već godinama donosi Medvedgrad pod imenom Pivo svetog Martina.

„Martin na aparatima“ možda zvuči zlokobno, ali je potpuno istinito – Pivo svetog Martina je spojeno na aparate za istakanje piva u Medvedgradovim pivnicama, a napunjeno je i u boce. Ovaj sjajni barley wine – dakle ječmeno vino, nastao u kolaboraciji Medvedgradova majstora pivara Božidara Kostanjčara i samoborskog homebrewera Matta Hollingswortha ugrijat će vas s više od deset posto alkohola (10,3%), a uz sve druge krasne arome nosi i dašak konjaka, jer je više od pola godine ležao u drvenim bačvama od konjaka. Martinjski barley wine u Medvedgradu kuhaju redovito jednom godišnje od 2017. godine, a ovogodišnji uvarak pivovara najavljuje ovako:

PIVO SVETOG MARTINA

Ječmeno vino / Cognac barrel aged / Alc 10,3%

Pivo Sv. Martina i ovog će Martinja zagrijati sva zahtjevna nepca! S 10,3% alkohola jedno je od najjačih pivskih stilova, a pravi ga znalci nazivaju još i pivskim cognacom.

Izraženog je voćnog okusa, vrlo kompleksnih i zavodljivih aroma, stvoren za sporo uživanje i ispijanje. Ove je godine odležao više od šest mjeseci u cognac bačvama, a kao i uvijek do sada skuhala su ga dva majstora pivara: Matt Hollingsworth i Božidar Kostanjčar.

Živjeli! 

Za one koji žele znati više:

Martin iz drvene bačveNajnovije iz kategorije Medvedgrad
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće