PJENUŠAVA KUHARICA

Domaće pivo čeških baka

  Gastro         Mato Pejić         21.04.2023.
Domaće pivo čeških baka

Ovih dana svjetlost svijeta ugledala je nova knjiga recepata pod naslovom Iz bakinih recepata, koja donosi recepte čeških baka na daruvarskom području. U njoj se, doduše, ne nalaze recepti jela koja se kuhaju s pivom, ali kakva bi to bila knjiga čeških starinskih recepata, ako u njoj ne bi bio i recept za kuhanje domaćeg piva.

Naravno da se takav recept nalazi u ovoj knjizi, jer poslovična je stvar da se u kućama čeških doseljenika redovito kuhalo pivo, a samo rijetki ne znaju za anegdotu o tome kako ukućane čeških obitelji noću bude potmule male detonacije, jer su tijekom vrenja plutani čepovi iz pivskih boca u podrumu često letjeli u zrak, bez obzira na to što su bili dobro osigurani špagom.

Dakle, evo tog recepta:

Domaće pivo

U posudu stavimo 18 litara vode, 35 grama hmelja i 1 paketić Kneippa (mljeveni prženi ječam 250 g). Kuhamo pokriveno 2 sata i procijedimo kroz čistu gazu. Umiješamo 500 g šećera i ostavimo pokriveno da se ohladi. Kad je pivo mlako, dodamo 20 g kvasca i ostavimo stajati 4 – 5 sati. Napravimo pjenu, koju odstranimo žlicom i bacimo. Nalijemo u boce i zatvorimo sterilnim čepom. Spremimo u podrum na hladno. Što više stoji, to je bolje (3 dana do 3 mjeseca).

Knjigu Iz bakinih recepata izdala je izdavačka ustanova češke manjine Jednota iz Daruvara a nastala je u okviru projekta Když si náš dědeček babičku bral (Kad je naš djeda ženio baku), koji je s učenicima 2. razreda Češke osnovne škole J. A. Komenskog u Daruvaru provela učiteljica Svjetluška Prokopić. Učenici su uz pomoć svojih roditelja i praroditelja potražili stare recepte koji su bili skriveni po kutovima obiteljskih kuća, a najstarija bilježnica pronađena u okviru projekta bila je ona iz 1937. godine. Izbor iz tih bakinih bilježnica sada je otisnut u bogato ilustriranoj luksuzno opremljenoj knjizi u kojoj su svi tekstovi objavljeni trojezično – hrvatski, češki i engleski. Izdavanje knjige financijski su pomogli Grad Daruvar i Savjet za nacionalne manjine RH.

Za one koji žele znati više

Priču o domaćem pivu kako su ga kuhale obitelji čeških doseljenika na daruvarskom području možete pronaći i u mojoj knjizi Pivovara Daruvar priča koja teče 180 godina koju možete naručiti online na web shopu trgovine Vacom. Evo i te priče:

U mnogim je izvorima koji govore o životu u daruvarskom  kraju zabilježeno i to da je ovdje dugo bio običaj da se u kući kuha domaće pivo, a pripisivalo se to češkom porijeklu velikog broja doseljenika u ove krajeve. U literarnim opisima često su spominjane potmule detonacije koje su znale dopirati iz podruma za vrijeme vrenja uvarka, jer su čepovi znali frcati s boca, unatoč osiguranju u vidu vezanja špagom. I danas se u obiteljskim  kuharicama mogu pronaći recepti za ovo pivo, a objavljivani su i u lokalnom tisku, no ostaje pitanje može li se to što se napravi prema takvom receptu uopće nazvati pivom ?

Jedan od niza recepata, koje smo pronašli kaže da na 25 litara vode trebate ½ litre šećera, ¾ litre ječma, ½ litre hmelja i za 5 dinara kvasca.

„Zdrobi hmelj i stavi ga u vodu, dodaj šećer i ječam i kuhaj najmanje dva sata. Tekućinu procijedi i ostavi da se malo ohladi. Dok je još mlaka dodaj kvasac. Nakon završetka fermentacije razlij u boce, koje moraš zatvoriti gumenim čepom i osigurati konopcem“, kaže jedan recept.

Ruku na srce, budući da se ne koristi slad, nego ječam, te se čak niti ne melje, jedino od čega kvasac može napraviti alkohol je dodani šećer, a kako se koristi razmjerno vrlo velika količina hmelja, vjerojatno se radi o divljem hmelju, kakav i danas raste oko Daruvara. No, po ovom receptu neke obitelji pivo kuhaju i danas, a i vaš autor imao je priliku kušati ga te posvjedočiti da se radi o kiselkastom osvježavajućem piću kojim ćete na ljetnoj žezi lijepo ugasiti žeđ, a nećete se opiti.

Za one koji žele znati još više

Pivo sestara Pelikan

Gasi žeđ, a ne hvata

Tagovi

Pivo   domaće pivo   Mato Pejić   Jednota   Vacom  


Najnovije iz kategorije Gastro
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće