BLAGDANSKI SPECIJAL

Domača Adventska feJst piva

  Hrvatska         Mato Pejić         08.12.2023.
Domača Adventska feJst piva

Malih nezavisnih craft pivovara u nas je sve više i kuhaju sve više i sve bolja piva, pa su pivopije na sve većim iskušenjima, kad treba odabrati što piti. Bogata je i ponuda blagdanskih piva a među pivovarama koja mame prigodnim uvarcima je i zagorska Domača pivovara iz Zlatara i njezina FeJst Adventska piva.

FeJst Adventska piva sadrži 4,6 posto alkohola i 40 IBU jedinica gorčine, a „glavni i odgovorni“ u pivovari, Davor Cvetko, opisuje je ovako: „Ovu pivu bih stavio u kategoriju blond alea zbog dobre pitkosti i ugodnog balansa između sladnih i hmeljnih nota u okusu i mirisu piva. Mirisom se isprepliću kombinacije travnatih i cvjetnih nota. Pivo je zlatne boje,visoke bistroće sa bogatom i gustom pjenom. Umjerene gorčine i sladne slatkoće tijela. Hmeljne note su više naglašene u odnosu na slad što čini lijepu aromatičnost prilikom konzumacije i ugodan aftertaste.“

Ovakav opis ne poklapa se s definicijom zimskih blagdanskih piva, odnosno božićnih piva, koja bi trebala imati više alkohola, više gustoće i više aroma, a Davor to objašnjava ovako: „Božićne pive često budu veoma teške, kompleksne i aromatične što ima svoje čari prilikom ispijanja. A kao što kaže jedan naš prijatelj, ovo pivo nam daje ugodno osvježenje za one hladne dane kada se samo želimo malo odmoriti od blagdanskog kaosa oko nas. Zato smo je i nazvali Adventska.“

U portfoliju Domače pivovare za sada su piva English Golden Ale (Blond Ale)  feJst Domača piva (IBU 33,alc 4,8) i porter Črna Domača piva (IBU 28,alc 5,5).

„Neki bi rekli da smo "prejednostavni",ali to je naš put i za sad se čvrsto držimo toga jer se pokazalo da su ljudima naše pive jako dobre. Koristimo slovenske hmeljeve i njemačke sladove u kombinaciji s belgijskim,“ kaže Davor. „Prosječnog konzumenta craft pive riječ craft asocira na američke zahmeljene stilove kakve većina kolega iz branše kod nas i proizvodi. Mi smo odlučili krenuti drugim putem i zato im je naša FeJst Domača neobična, a sad je takva i Adventska.“

Domača pivovara ne namjerava kuhati veliki broj raznih piva, ali ipak priprema još nekoliko brendova, pa im je tako u planu napraviti još dvije do tri vrste maksimalno.

Piva zlatarske Domače pivovare mogu se pronaći u tridesetak ugostiteljskih objekata, većinom po Zagorju, ali i u Varaždinu, Zagrebu, Dubrovniku, a sljedeće godine i u Rijeci. Ispočetka su mislili raditi lokalno, ali su ljudi tražili njihovo i okolo pa su se malo morali proširiti, objašnjavaju dečki. Ta lokalna ideja odredila je i naziv pivovare, pa je ono tvrdi Č u imenu stvar mjesnog izričaja, a isto tako je na zagorskom dijalektu i kajkavštini napisan tekst na službenoj web stranici, no „če ne razmete“ možete tekst, pritiskom na gumb u meniju, prevesti na štokavski.

Domača pivovara je osnovana 2021. godine u Zlataru vlastitim kapitalom. Početni kapacitet bio je oko tisuću litara mjesečno, a sada je on trostruko veći. „Kapacitet do sad još nismo koristili ful, ali nadamo se da budemo u skoroj budućnosti,“ kaže nam Davor i dodaje da ekipu koja proizvodi i prodaje domaču pivu čine njih četvorica (Cvele, Tomaš, Eugen i Robi), te da svi uz posao u pivovari rade još jedan posao, jer pivovara još nije u financijskoj mogućnosti osigurati plaće za profesionalce.

„Došlo bude i to na svoje jednog dana. Polako, ali sigurno,“ optimistično zaključuje Davor, a mi dodajemo: Pa, neka vam je sretno i berićetno. I adventno!Najnovije iz kategorije Hrvatska
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće