Dawson City – Pivo

  Nacrtaj mi krigl         Mato Pejić         08.01.2022.
Dawson City – Pivo

Iako se to po naslovu ne bi reklo, Dawson City je češki strip, autori priče i crteža su Česi, a Čeh je i glavni junak Jan Eskymo Welzl, koji je u prvoj polovici dvadesetog stoljeća kopao zlato u Kanadi, te 1948. umro u Dawson Cityju. Strip izlazi u magazinu Vlastní cestou, koji izdaje pivovara Bernard iz moravskog Humpoleca.

Autori stripa su tekstopisac Jaroslav Rudiš i crtač Jaromír Švejdík, koji se potpisuje pseudonimom Jaromír 99. Njih dvojica su dosta radila zajedno, a najuspješniji zajednički rad im je stripovska trilogija Alois Nebel 2003 (Bijeli potok, Glavni kolodvor i Zlatne Gore). Taj strip započeli su 2003. godine, a 2011. režiser Tomáš Luňák snima po stripu iznimno uspješni film, napravljen u njemačkoj koprodukciji efektno miješajući igrane sekvence s crtanima.

Oni koji poznaju strip Alois Nebel imaju osjećaj kao da je Jan Eskymo Welzl isti onaj otpravnik vlakova sa željezničke stanica Bijeli potok, i to ne samo po tome što ima sličnu kapu šiltericu i radi sjedi u gostionici... „Već dugo razmišljamo o tome da napravimo strip po životopisu Jana Welzla, moravskog  putnika, avanturista i poglavice eskima,“ kažu autori, dodajući da nikako nisu stizali posvetiti se toj temi, sve dok nije stigla ponuda Stanislava Bernarda, vlasnika obiteljske pivovare Bernard iz Humpoleca u Moravskoj, koji izdaje časopis Vlastní cestou, posvećen putovanjima, reportažama, literaturi, fotografiji i grafici, a vrlo često i stripu.  

Strip izlazi neprekidno od 2014. godine, no kako magazin izlazi tromjesečno, dakle tek četiri broj godišnje, do sada je objavljeno tek trideset stranica. U svakom broju, naime, izlazi po jedna epizoda na dvije stranica. Svaka duplerice donosi, dakle, cjelovitu priču iz života kopača zlata u blizini polarnog kruga. S obzirom na ritam izlaženja lista, to je i najbolje, jer bi priču koja se nastavlja bilo teško pratiti. No, Švejdík i Rudíš namjeravaju stripovani životopis Jana Eskyma Welzla izdati u albumu i za tu prigodu docrtati i neke druže priče.

Pivo se u tim dvostraničnim epizodama dakako pojavljuje često, a jedna epizoda govori samo o pivu, o tome kako ga Welzl sam kuha. Objavljena je u magazinu Vlastní cestou broj 2 iz 2018. godine, a za čitatelje Pivnice smo je preveli i priredili za galeriju.Najnovije iz kategorije Nacrtaj mi krigl
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće