Dašto mi ti dašto

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         19.11.2022.
Dašto mi ti dašto

Na pivo u birtiju najčešće idu oni koji naprosto žele posjediti s prijateljima, popričati, zabaviti se, ili pogledati nogometnu utakmicu, no dragocjena pjenušava tekućina u pivnice masovno mami i zahtjevniju populaciju, koja uz kriglu želi testirati svoje znanje, bilo ono općenito, bilo iz nekog specijalističkog područja.

To su naravno omiljeni i sve rasprostranjeniji pub kvizovi na kojima timovi od četiri ili pet članova čitavu večer odgovaraju na najraznovrsnija pitanja, boreći se za što bolji rezultat, a najbolji osvajaju i poneku nagradu. No, nagrade su u pravilu simbolične, mahom manje vrijednosti od zbroja kotizacije i onih par rundi koje se okrenu tijekom večeri, pa je ustvari pravi i jedini motiv prestiž, odnosno dokazivanje.

Pub kviz izmišljen je sredinom sedamdesetih godina s ciljem da u pubove privuče ljude u dane kad oni oskudijevaju gostima, a desetljeće kasnije bili su sveudilj Britanskog otoka omiljena i gotovo neizostavna zabava. Da sjeme ekipnih provjera znanja uz kriglu piva i kod nas padne na plodno tlo valjalo je čekati još dvadeset godina, a danas je biljka ojačala i već tako razvijena da je teško pronaći grad u kojem se ne igra liga od desetak kola po sezoni.

Ali rečene runde pića nisu jedina veza ovih kvizova i piva. Dapače, pivo je često i tema provjere znanja, a nerijetko se rade i tematski kvizovi na kojima se sva pitanja tiču pjenušave tekućine. Na jednom takvom sam jednom i sam pobijedio u Karlovcu, a upravo pripremam polutematski pivski kviz u Daruvaru.

Poprilično je neobično, ali istinito, da se neki potpuno bizarni podaci iznimno često pojavljuju u pub kvizovima (možda baš zato), pa tako svaka kvizaška beba zna da je cenosilicafobija strah od prazne pivske čaše, da se najstarija funkcionalna pivovara na svijetu zove Weihenstephaner, da je londonska pivska poplava bila 1814. godine i da najjače pivo na svijetu, Brewmeisterov Snake Venom ima nevjerojatnih 67,5 posto alkohola.

Smädný Mních, Topvar, Luxor, Svätý Florián i Zlatý Bažant su imena jednog slovačkog proizvoda. Kojeg to? pita jedan opći kviz, a odgovor je dakako – pivo. Ipak, kada se u kvizu nađu pivska pitanja, ona su obično daleko jednostavnija, poput osnovne podjele piva (lager i ale), zemlje s najvećom potrošnjom per capita (Češka), najveće pivarske kompanije  na svijetu (AB InBev), pa onda: što znači IPA (India pale ale), u kojoj se državi kuha pivo Mythos (Grčka) ili u kojem se njemačkom gradu održava najveći pivski festival na svijetu (München).

Od pjenušavih brendova su takorekuć neizostavni irski Guinness, nizozemski Heineken, kineski Snow ili američki Budweiser, a počesto se nađe i pitanje o njegovu europskom pandanu, imenjaku i prethodniku iz Čeških Budějovica koji se po njemačkom imenu toga grada zove Budweiser Budvar. Frekventni su i kvizovi u kojima treba pogoditi marku piva na osnovi detalja s etikete ili slike naljepnice gledane kroz pivske naočale, dakle – sfumato.

Težina pitanja ide od male preko osrednje do ubitačne, pa se tako pita i – navodimo tek pokoje random pitanje iz pivskih kvizova razasutih po bespućima virtualne zbiljnosti – koja je pivovara najstarija u Sjedinjenim Državama (Yuengling), koja pivovara kuha pivo imena Elvis Juice (Brewdog), koliko je notorni André the Giant piva popio tijekom šestosatnog sjedenja, postavljajući neoficijelni rekord u količini popijenog piva (119 malih boca), koje je godine ukinuta prohibicija na Islandu, odnosno dopuštena prodaja piva s udjelom alkohola iznad 2,25 posto (1989.) ili pak gdje je zapisana rečenica: Ako tko pivo razrjeđuje vodom ima se utopiti u bačvi ili u njega lijevkom lijevati pivo sve dotle dok ne umre (Hamurabijev zakon)...

Kad malo bolje razmislim, i kvizovi općeg znanja sve su teži, a to je očito zato što se scena razvija, što je sve više onih željnih natjecanja i punih znanja.

Stoga se ne bih nimalo začudio ni da se jednom u nekom kvizu pojavi pitanje Što se dogodilo 23. travnja1859. u deset sati i četrdeset i pet minuta?, ali bi me ipak itekako zapanjilo da se nađe neki badžo i točno odgovori da je u tom trenutku u registar trgovačke komore grada Plzeňa upisana pivska marka Pilsner Bier.Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće