Danas na meniju: hostije, pivo i kobasice

  Pivnice&pubovi         P.N.         30.08.2009.
Danas na meniju: hostije, pivo i kobasice
Kada je prije neke dvije, tri godine u nas buktala rasprava o ideji da se u južnom tornju zagrebačke katedrale, koje se upravo obnavljalo, na visini od 47 metara, baš negdje ispod golemih zvona, otvori restoran i da u koncesiju najboljem ponuđaču, mnogi su se zgražali nad takvim bogohulnim profaniranjem Božje kuće, no u samoj katoličkoj crkvi isticali su da to nije nikakva bogohulna novotarija, te da ugostiteljske objekte već imaju i drugi crkve, pa čak i bazilika svetog Petra u Vatikanu.
Prečasni Mijo Gabrić iz Odbora za obnovu zagrebačke katedrale rekao je tada da birtije posluju i u okviru katedrale u Frankfurtu i Firenci. Međutim, kada je takva izjava predstavnika Odbora za obnovu katedrale dobila iznimno velik medijski prostor i unisonu osudu puka, izraženu i kroz rasprave na internetskim forumima, zagrebačka se nadbiskupija odrješito ogradila od takvih ideja.
Unatoč tome što u Njemačkoj takvi slučajevi već postoje, ipak je puno pozornosti i bure ovih dana izazvala najava minhenskog svećenika Rainera Marije Schießlera, župnika u crkvenoj općini Sveti Maksimilijan, da će na 120 kvadrata crkvene kapele otvoriti restoran i u pripadajućem vrtu pivnicu. Župski organi velikom su većinom podržali projekt, već su pri kraju građevinski planovi za preuređenje, a ova akcija potaknula je slične projekte u još dvjema crkvama u bavarskoj prijestolnici. Istovremeno, razmišlja se i o drugim načinima iskorištavanja crkvenih objekata, koji sve više zjape prazni, jer katolička crkva ubrzano gubi vjernike. To je i glavni adut 49-ogodišnjeg nekonvencionalnog svećenika Schießlera, koji kaže da u Münchenu iz dana u dan na očigled opada broj vjernika, što se održava i na stanje crkvene blagajne, pa i uz rigorozne mjere štednje sve je teže financirati redovne crkvene aktivnosti. Priče o ovom projektu objavile su sve bavarske novine, pa je velečasni Reiner dao izjave i za Tageszeitung, i za Abendzeitung, Merkur…
 „Počev od studenog, u crkvi je tako hladno da ne mogu držati misu bez dugih skijaških gaća ispod svećeničke odore“, pojašnjava svećenik Schießler, „crkvu grijemo praktično samo na Badnju večer“. Preuređenjem (pregrađivanjem) crkve, smanjit će se veliki prostori i time će biti pogodniji za zagrijavanje, piše o ovom nesvakidašnjem projektu portal sela Domaljevac iz bosanske Posavine, koji se uređuje u Münchenu, gdje živi velik broj Domaljevčana. Oni dobro poznaju velečasnog Schießlera, pa su mu posvetili i poseban tekst na svojoj stranici, u kojem autor Perica Mišić kaže: Roditelje, kumove, uzvanike, onako kako pristižu, svećenik dočekuje pred crkvom i započinje spontani razgovor. O običnim, svakodnevnim stvarima. Pita nas za Bosnu, Posavinu, kako ljudi žive, kakav je suživot sa vjernicima pravoslavcima, muslimanima. Smije se, raspoložen, pruža mogućnosti svakome da nešto kaže. Razgovara s ljudima kao prijateljima. Nenametljivo. Pod otvorenim nebom, ispred teških crkvenih vrata. Bez biblijskih fraza i citata, ali uvijek, sve što kaže, svaka riječ ima svoju poruku.

O nekonvencionalnosti i svjetovnosti ovog svećenika zorno svjedoči i podatak da će ove godine, po četvrti put svoj svećenički džeparac zarađivati kao konobar na Oktoberfestu. Stoga ne čudi da velečasni Reiner već razmišlja i o proširivanju posla, čak i na ponudu kućne marke piva, dakle i o minipivovari, te o vlastitim namirnicama. Javnost ovaj projekt svesrdno podržava, no zadnju će riječ reći crkvene vlasti. Daju li one zeleno svjetlo, domaći će se sladokusci i vjernici, te namjernici i turisti, veoma skoro – jer projekt bi mogao biti ostvaren već iduće godine – u jednoj od najpoznatijih minhenskih crkava moći pričestiti znamenitim bavarskim specijalitetima, poput pereca i bijelih kobasica i sve to zalijevati hladnim pivom. Nije isključeno – špekuliraju komentatori – da posla bude i za crkveni orkestar, jer gdje je jelo i piće, tu je i – pjesma.


Najnovije iz kategorije Pivnice&pubovi
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće