Da ti budem otvoren

  Pjenušave vedute         Mato Pejić         07.01.2009.
Da ti budem otvoren
Golema je i pregolema opravdana nelagoda od samog spominjanja broja 13, a popis negativnih konotacija petog dana u tjednu, petka, preko svake mjere dugačak, pa ne čudi što i nema onih, koje ne plaši bauk njihova sraza. A, još kad im se pridruži tajanstveni puni mjesec, sam po sebi sasvim dovoljno tjeskoban, kao što je to danas slučaj! Ima li onda kraja baksuzu, i dokle to može ići, odnosno, što bi rekao pjesnik – Zar nije dosta što je jesen.
To su ti dani u mjesecu, kad se kroz onu pučku: jučer sam sahranila muža, a danas razbila tavu, ostvaruje načelo nesreća nikad ne dolazi sama, i kad bi se mogle desiti i gore stvari, sve do one najstrašnije, da se, recimo, nađete na pustom otoku s gajbom piva, a bez otvarača za boce. Ta, naoko banalna zgoda, muka je teža od Tantalove i one Buridanova magarca, koji su također patili ne mogavši se domoći sadržaja na dohvatu ruke. Životni cilj i svrha postojanja svake boce piva je da bude otvorena i ispijena, a to vam, uz sav dužni respekt prema upaljačima, bravama; vilicama, žlicama i ostalom escajgu, kao i drugim, takozvanim priručnim ili mjesnim sredstvima, najbolje omogućuje – otvarač. Kod točenog piva, odnosno kod bureta ili bačve, premda je već prilično rasprostranjen petolitreni takozvani party-fass, a odnedavno i kegg ambalaža od dvanaest litara za veće kućne zabave, otvaranje uglavnom nije problem konzumenta. U slučaju limenke, otvarač je bio nužan samo od njena lansiranja iz pivovare Gotfried Krueger iz Richmonda, Virginia, 24. siječnja 1935., pa do 1962., kada je u Pittsburghu izmišljen lift tab. Ta sjajna osobina, da se može otvoriti bez upotrebe ikakvog pribora ili alata, jedan je od razloga žilave opstojnosti metalne ambalaže, iako je mnogi već dugo žele izopćiti. Čistunci to nastoje zbog navodnog lošeg utjecaja lima na okus piva, a praktičari zbog otežanog ispijanja velikih gutljaja, važnih za potpuni pivski užitak. No, ovaj bi argument trebala otkloniti novotarija nazvana drink fix, plastični nastavak, koji je tvrtka Wecomatic predstavila na minhenskom sajmu Drinktek Interbrau, prije tri godine. Napokon, protiv pleha su i ekolozi, iz očiglednih razloga. Nitko od njih, pa ni Danci, koji su zabranili upotrebu bijelog lima, niti fahovski establišment, koji otvoreno prezire konzerve, nije uspio potisnuti tu ambalažu, dapače - upravo ovih dana češka pivovara Svitava ulaže deset milijuna kruna u instaliranje linije za punjenje piva u gvožđe, a ostalim razlozima njihove uporne nazočnosti preklani je dodan i jedan estetski – ustanovljena je nagrada za dizajn limene ambalaže, koju je prve godine Udruga dizajnera i umjetnika dodijelila pivu Elephant – gle čuda! – iz danske pivovare Carlsberg; limenci u obliku stiliziranog slonovskog stopala.
Još teže i mukotrpnije od kovine, u svijet piva probija se plastika, pa ipak surova logika racionalnosti, ekonomičnosti i cijene sve više na police trgovina dovodi i pet-boce, koje, dakako, imaju navojni zatvarač. Istu vrstu čepova imaju i staklene bordeaux-boce iz pivovare Bischoff u Königsbacheru, pa i one iz Wurmlingena, Hirschbrauereia Honer, Winweilera ili boce s pivom Engel i Asahi. Luksuzna pakiranja specijalnih vrsta piva zatvaraju se patentom od porculana, gume i žice – to su takozvane biglflaše -  a neka belgijska samostanska piva, s naknadnim vrenjem u bocama, zatvaraju se plutanim čepom, i još ojačavaju žičanom konstrukcijom, poput pjenušca.
Pa i ona obična, svakodnevna piva, sve više brinu o onim nespretnim i zaboravnim, koji u nedostatku otvarača uz bocu piva mogu samo sjesti i plakati. Pull off ili Maxi crown vrlo je sličan klasičnom krunskom zatvaraču, od pluta je i metala, no ima prsten čijim se povlačenjem boca lagano otvara, koji uz teže dostupna piva Kult iz Kaiser pivovare Geislingen ili Kulmbacher Edel Herb ima i u nas prisutni Červeni drak iz Brna. Twist off je naoko najobičniji pivski čep, no ipak ćete ga bez muke i golim prstima, i prostom rukom, otvoriti brzim okretanjem ulijevo, u što se možete uvjeriti dokopate li se boce Holstena ili Warsteinera. To neće uspjeti samo onome koji, kao u onoj smiješnoj reklami, krivo protumači naputak na čepu, koji glasi: twist to open, pa trapavim plesom bocu pokušava natjerati da se otvori.
Unatoč svim tim nastojanjima, i dalje se čak 70 posto piva na tržištu pojavljuje u bocama s krunskim zatvaračem, pa otvarač za sada ostaje pivopijski sinne qua non. U međuvremenu, postao je i galerijski eksponat, kao na primjer na izložbi Bremensko pivo gasi svjetsku žeđ, na kojoj se našao u društvu mnogih drugih predmeta iz otvaračko-zatvaračkog asortimana industrije piva. Postao je i objekt kolekcionarske strasti, za koji kažu da je najzahvalniji skupljački predmet, jer je praktičan, jednostavan za lagerovanje, a uz pažljivo korištenje i neuništiv, ali nema veliku prometnu vrijednost, i ne ostvaruje vrtoglave cifre na burzama. Za razliku od otvarača, krunski čepovi cjenjeniji su kod kolekcionara, no njihov je problem, što se kod otvaranja oštećuju, pa stručnjaci preporučuju da se to spriječi podmetanjem pod otvarač velike kovanice.
Dakle, još neće tako lako i brzo prestati potreba za otvaračima boca i njihovim nadomjescima, fajercajgima i kašikama. Parafrazirajući nekada vrlo rasprostranjenu i preciznu definiciju, koja kaže da je demokracija kad nisi zatvoren, zato što si bio otvoren, danas, kada je sloboda posvemašnja, možemo reći da je vrhunski princip i smisao svega da uvijek bude otvoreno – od vrata i prozora, razgovora, karata, mora i izložbe, čovjeka, knjige, lubenice i apetita, lokala, radija, vode i plina, usta, očiju i ušiju, a ponajprije – pivskih boca. Te će tako još dugo biti posve normalno da Mujo i Haso u sječu drva, uz motorku i gajbu pive, nose i kućna vrata, jer to pivo treba nekako otvoriti. A onima kojima se nošenje štoka s pravom čini nepraktičnim, evo bisera iz riznice malih tajni velikih majstora. Jedne lijevoliberalne dnevne novine iz Hamburga poručuju – Imate ukusno pivo, ali nemate otvarač? Ništa zato: najnovije izdanje lista srolajte, namjestite pod čep kao polugu, povucite i – uzdravlje!

Originalno objavljeno na Radio Daruvaru, u emisiji Petkom uz radio i pivo, rubrici Pijem pivo, to je moje piće, dižem krigle, razvijam mišiće, 13. listopada 2000.
 
O otvaranju piva pogledajte i ovo:
http://www.metacafe.com/watch/907464/newspaper_bottle_opener/ (Otvaranje piva novinama, video)
http://en.wikipedia.org/wiki/Bottle_opener (Tekst o otvaraču za boce na wikipediji)
http://www.bottleopener.com/ (Web stranica o otvaračima)
http://bizarrearea.com/content/view/54/1/ (35 cool pivskih otvarača)
http://www.funbottleopeners.com/ (Zabavni otvarači)
http://www.opensesameusa.com/ (Otvarač za boce i limenke)
http://www.talkingbottleopener.net/ (Otvarač koji govori)
http://www.red5.co.uk/Star-Trek-Enterprise-Bottle-Opener-pr-534.html (Otvarač Enterprise)
http://www.toxel.com/tech/2008/09/05/collection-of-cool-bottle-openers/ (Još otkačenih otvarača)
http://www.youtube.com/watch?v=_bmRQD07HV0 (Tisuću načina da otvorite pivo bez otvarača, video)
http://stuff.twoday.net/ (Doslovce tisuću načina da otvorite pivo)

Otvarac1_mala  Otvarac2_malaOtvarac3_mala
Otvarac4_malaOtvarac5_malaOtvarac6_mala
Otvarac7_malaOtvarac8_malaOtvarac9_mala

 

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Pjenušave vedute
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće