Pivnica.net
Banner

Oktoberfest

Da se ne izgubite na Oktoberfestu

P. N.   |   12.03.2022.     978

Da se ne izgubite na Oktoberfestu

Naravno, naslov je pretjeran, jer na Oktoberfestu se nećete izgubiti, niti ostati žedni n i u kojem slučaju, a pogotovo to ne zavisi od poznavanja jezika. Ipak, dobro je znati poneku riječ njemačkoga, jer ćete se naprosto osjećati bolje i lakše se snaži. Evo članka koji kaže da vam je za to dovoljno 15 fraza, te ih objašnjava.

To je portal My travel Worlds koji kaže: Kada se pripremate na posjet Oktoberfestu uglavnom se iscrpljujete u osiguravanju adekvatne odjeće i učenju plesa u ritmu pivničkih pjesama, a podcjenjuju učenje fraza koje bi im na najvećem svjetskom pivskom festivalu mogle dobro doći. A dovoljno vam je 15 izričaja. Evo ih:

Prost!

Ovo je abeceda, i to je iznimno frekventna riječ na Oktoberfestu. U biti njemačka fraza Prost! znači naprosto – Živjeli! Ako u razgovoru čujete ein Prosit, to znači zdravicu, odnosno da svoj pivski vrč trebate dignuti u zrak i nazdraviti.

Zum Wohl!

Ovo je alternativa prvom izrazu i znači također Živjeli! ili bolje Uzdravlje! jer se to i u doslovnom značenju odnosi na želju za dobrim zdravljem. Kad čujete ove riječi budite sigurni da slijedi njemačke pivska napitnica.

Danke

Gdje god se nalazili, onome tko vam učini neku uslugu treba reći hvala, a na njemačkom se hvala kaže danke

Entschuldigung

Oktoberfest privlači veliku publiku, a većinu vremena bit ćete na mjestima na kojima vlada velika gužva. Bilo da dolazite do vašeg stola ili uzimate novo pivo, morat ćete pronaći svoj put. Međutim, ne možete samo tako upasti. Morate imati poštovanje, zbog čega trebate reći ispričajte me odnosno oprostite, govoreći Entschuldigung.

Eins, Zwei, Drei, G’suffa!

Ako pijete s drugim ljudima i njišete se s njima, ovo je izraz koji morate znati. Izgovarajući eins, zwei, drei, g'suffa!, govorite jedan, dva, tri, pijmo!, što je sjajan način da okupite svoje društvo i još više uživate u trenutku.

Noch ein Bier, bitte!

Ako želite naručiti sljedeće pivo, onda naučite ovo: Noch ein Bier, bitte!, jer to znači još jedno pivo, molim!

Wie heißt du? Ich heiße…

Kako se zoveš? Ja se zovem... tako ćete sa svojim susjedima zapodjenuti razgovor.

Ozapft Is!

Ovo je izraz na bavarskom dijalektu kojim se javlja da je u bačvu zabijena pipa, te da je ona spremna za istakanje piva. Na njemačkom standardu bi se to reklo Es ist angezapfen, što znači otprilike: načeto je! Tim riječima se Oktoberfest proglašava otvorenim.

Ich lade euch ein

Ako se osjećate velikodušno i želite platiti rundu svima za stolom, odnosno počastiti ih pivom, upotrijebite ovu frazu Ich lade euch ein, no treba znati da se na Oktoberfestu pivo pije iz litrenih vrčeva i da će jedan ove godine (bude li uopće Oktoberfesta) stajati više od 12 eura.

Servus!

Čak ni za mnoge posjetitelje s engleskog govornog područja nije potrebno posebno objašnjavati ovaj pozdrav, a nama je to, dakako, očigledno suvišno.

Brezel

To je perec, i jedan je od simbola Oktoberfesta. Odlično se slaže s pivom.

Maß

To je litreni vrč piva. Nijemci još kažu i Maßkrug. Pri tom krug znači vrč, a Maß se prevodi kao mjera.

Guten Appetit!

Sve je jasno, zar ne? To je dobar tek, ili prijatno!

Wo ist die Toilette?

Nakon konzumacije piva, naročito u onoj mjeri u kojoj se pije na Oktoberfestu, vrlo brzo ćete zatrebati frazu Wo ist die Toilette?koja znači Gdje je toalet? odnosno zahod ili WC. Doduše, na samom Oktoberfestu vam to i nije potrebno jer će se neki uvijek naći u vašem vidokrugu, a to ćete mjesto prepoznati po oznaci 00, ili po velikoj gužvi na ulazu.

Sprechen sie Englisch?

Ako vam zatreba neka fraza kojom niste ovladali, preostaje vam da pitate Sprechen sie Englisch?što znači: Govorite li engleski? i vrlo vjerojatno ćete riješiti sve probleme, jer u Njemačkoj gotovo svi govore engleski. Želite li provjeriti govore li vaši susjedi z stolom hrvatski, pokušajte sa Sprechen sie Kroatisch? ali ne nadajte se potvrdnom odgovoru.

Foto Mato Pejić: Slučajno društvo na Oktoberfestu

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Oktoberfest