RAZBIJANJE TABUA

D. Skoko: Riba pliva i u pivu

  Gastro         P. N.         30.10.2023.
D. Skoko: Riba pliva i u pivu

Riba pliva tri puta – u moru, u ulju i u vinu, opće je poznata krilatica koja jasno i bez mogućnosti da se to mijenja ili reinterpretira, upućuje na to koje piće se poslužuje uz ribu. No, to je tek obična stereotipija koja ne obvezuje nikoga drugog osim snobova, jer uz ribu se sjajno slažu i različite vrste piva a u mnogim krajevima svijeta je naprosto notorna stvar da se riba zalijeva – pivom.

I mi smo nejednom objašnjavali da nema nikakvog razloga da se odreknete svog omiljenog pjenušavog pića ako je na stolu (također omiljena) riba, bez obzira na to radi li se o riječnoj ili morskoj ribi. Radili su to i mnogi drugi autori, pa postoje i riblje kuharice u kojima su pojedina riblja jela sparena s određenim vrstama piva. I to, da se razumijemo, ne samo češke.

Sada se razbijanju toga tabua pridružio i David Skoko, najpoznatiji istarski chef David Skoko, vlasnik restorana Batelina u Banjolama, kojeg šira javnost dobro zna iz raznih televizijskih kuharskih emisija.

O svom odnosu prema pivu kao i prema famoznoj stereotipiji da se uz ribu mora piti vino govorio je u velikom razgovoru za Večernji list, koji je djelomično prenio portal Istarski.hr.

Između ostalog, novinar ga je pitao ako može doći u Batelinu, naručiti najbolju ribu i uz nju pivo, a da mu on neće živčano izaći iz kuhinje i protjerati ga van.

"Ma kakvi. I ja preko ljeta pijem više piva, a manje vina. Imam veliki cug, ja sam žedan čovjek i puno pijem. I ako se već pije alkohol i popijem litru vina, ja sam pijan, a ako popijem litru piva, nisam pijan. Volim piti pivo i nemam apsolutno ništa protiv toga da se riba i pivo zajedno konzumiraju. Pa veći dio svijeta uz ribu konzumira pivo. Škoti, Irci, Englezi, Danci, Šveđani, Nizozemci, Belgijci, sjeverni Nijemci... Imaju piva koja su za ribu i za kamenice, to su pivske nacije. Kina, Japan, Vijetnam, Tajland, tamo se puno više konzumira ribe nego kod nas i tamo se pije pivo uz ribu i nema problema. Ova isključivost da uz bijelu ribu moraš piti bijelo vino, to su talijanske fore. Ni oni se više ne opterećuju time. To je nešto što je OK, tako je tu uglavnom na Mediteranu, ali nije svuda pravilo", rekao je Skoko.

Cijeli razgovor Davida Skoke pročitajte na portalu Večernji.hr.

Foto Mato Pejić

Za one koji žele znati više:

Riba pliva i u pivu

Ražnjići od haringe s pivom

DagnjeNajnovije iz kategorije Gastro
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće