OPORAVAK PIVOVARA U ČEŠKOJ

CZ grupa skuhala više piva

  Češka         P. N.         06.03.2023.
CZ grupa skuhala više piva

Posljednjih nekoliko godina uglavnom se piše o smanjenju proizvodnje i potrošnje piva – em zbog recesije, em zbog sveopćeg poskupljenja svega, em zbog novih trendova među mlađim naraštajima pivopija, među kojima su sve veća popularnost bezalkoholnog piva i piva sa smanjenim udjelom alkohola. Pa ipak...

Unatoč svemu tome, unatoč višegodišnjim trendovima koji nisu zaobišli nikoga, uključujući velike pivske sile poput Njemačke i Češke, gdje se recesija odnosi ponajprije na velike industrijske pivovare i na klasične pivske stilove, kao što je lager, sada iz Češke stiže vijest o rastu upravo u tom segmentu.

Pivovarska skupina Pivovary CZ Group, koju čine pivovare Zubr (Přerov), Litovel i Holba (Hanušovice)  prošle je godine povećala ukupnu produkciju piva i napitaka i to za šest posto u odnosu na prethodnu godinu, te je lani skuhano 770.818 hektolitara piva. Tako se ova pivovarska skupina vratila u normalu, pa i malo preko toga – naime, ova proizvodnja je za tri posto veća nego u predpandemijskoj 2019. godini. Prihodi pivovarskog trolista lani su iznosili milijardu i 374 milijuna čeških kruna, što je povećanje od 14 posto prema godini prije toga. Podatke o poslovanju medijima je prenio direktor prodaje kompanije Pivovary CZ Group Tomáš Konečný, objavio je portal České noviny.

„Godina 2022. bila je izazovna za svaku pivovaru u Češkoj. Borili smo se s hlađenjem ekonomije, odjecima pandemije covida i naročito s rastom ulaznih troškova i cijene energije,“ rekao je Konečný. Po njegovim riječima potvrdilo se da tradicionalni češki način kuhanja piva i inzistiranje na kvaliteti sirovina donosi rezultat kod potrošača i u ekonomski zahtjevnim vremenima. Dokaz te tvrdnje je izraziti rast prodaje piva u kegovima i tankovima.

Motor rasta prihoda skupine CZ Group bio je prošle godine izvoz, a pomoglo je i oživljavanje gastronomskog tržišta, prodaja premium asortimana ali isto takop i trav anjsko povećanje cijena, kada je cijena pola litre točenog piva iz proizvodnje triju pivovara porasla za jednu krunu. U segmentu točenog piva, iako je njegov rast popriličan, još nije dosegnuta razina prodaje iz 2019. godine.

Raste, kao i svugdje, prodaja piva u limenkama, tu je rast lani iznosio 16 posto. Prodaja piva u bačvama bila je veća za 22 posto. Pivovare u Přerovu, Litovelu i Hanušovicama prodale su lani i više piva u tankovima, čak za 25 posto više nego u predpandemijskoj 2019. godini. Razlog tome je što je tank sve traženija pivska ambalaža i što se povećava broj pivnica koje su instalirale opremu za istakanje iz tanka.

Nastavljen je i trend popularnosti aromatiziranog piva, čija je proizvodnja povećana za 23 posto, a izvoz čak za 90 posto. Na domaćem tržištu prodano je 7,5 posto više aromatiziranog piva. Posebno dobar rezultat pokazuje prodaja bezalkoholnog piva – povećana je za čak 65 posto u odnosu na prošlu godinu, a deset posto više u odnosu na godinu 2019.

Tagovi

Pivo   Češka   pivovare   oporavak   hektolitri   Holba   Zubr   Litovel  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće