Pivnica.net
Banner

Češka

CZ grupa skuhala više piva

P. N.   |   06.03.2023.     1719

CZ grupa skuhala više piva

Posljednjih nekoliko godina uglavnom se piše o smanjenju proizvodnje i potrošnje piva – em zbog recesije, em zbog sveopćeg poskupljenja svega, em zbog novih trendova među mlađim naraštajima pivopija, među kojima su sve veća popularnost bezalkoholnog piva i piva sa smanjenim udjelom alkohola. Pa ipak...

Unatoč svemu tome, unatoč višegodišnjim trendovima koji nisu zaobišli nikoga, uključujući velike pivske sile poput Njemačke i Češke, gdje se recesija odnosi ponajprije na velike industrijske pivovare i na klasične pivske stilove, kao što je lager, sada iz Češke stiže vijest o rastu upravo u tom segmentu.

Pivovarska skupina Pivovary CZ Group, koju čine pivovare Zubr (Přerov), Litovel i Holba (Hanušovice)  prošle je godine povećala ukupnu produkciju piva i napitaka i to za šest posto u odnosu na prethodnu godinu, te je lani skuhano 770.818 hektolitara piva. Tako se ova pivovarska skupina vratila u normalu, pa i malo preko toga – naime, ova proizvodnja je za tri posto veća nego u predpandemijskoj 2019. godini. Prihodi pivovarskog trolista lani su iznosili milijardu i 374 milijuna čeških kruna, što je povećanje od 14 posto prema godini prije toga. Podatke o poslovanju medijima je prenio direktor prodaje kompanije Pivovary CZ Group Tomáš Konečný, objavio je portal České noviny.

„Godina 2022. bila je izazovna za svaku pivovaru u Češkoj. Borili smo se s hlađenjem ekonomije, odjecima pandemije covida i naročito s rastom ulaznih troškova i cijene energije,“ rekao je Konečný. Po njegovim riječima potvrdilo se da tradicionalni češki način kuhanja piva i inzistiranje na kvaliteti sirovina donosi rezultat kod potrošača i u ekonomski zahtjevnim vremenima. Dokaz te tvrdnje je izraziti rast prodaje piva u kegovima i tankovima.

Motor rasta prihoda skupine CZ Group bio je prošle godine izvoz, a pomoglo je i oživljavanje gastronomskog tržišta, prodaja premium asortimana ali isto takop i trav anjsko povećanje cijena, kada je cijena pola litre točenog piva iz proizvodnje triju pivovara porasla za jednu krunu. U segmentu točenog piva, iako je njegov rast popriličan, još nije dosegnuta razina prodaje iz 2019. godine.

Raste, kao i svugdje, prodaja piva u limenkama, tu je rast lani iznosio 16 posto. Prodaja piva u bačvama bila je veća za 22 posto. Pivovare u Přerovu, Litovelu i Hanušovicama prodale su lani i više piva u tankovima, čak za 25 posto više nego u predpandemijskoj 2019. godini. Razlog tome je što je tank sve traženija pivska ambalaža i što se povećava broj pivnica koje su instalirale opremu za istakanje iz tanka.

Nastavljen je i trend popularnosti aromatiziranog piva, čija je proizvodnja povećana za 23 posto, a izvoz čak za 90 posto. Na domaćem tržištu prodano je 7,5 posto više aromatiziranog piva. Posebno dobar rezultat pokazuje prodaja bezalkoholnog piva – povećana je za čak 65 posto u odnosu na prošlu godinu, a deset posto više u odnosu na godinu 2019.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka