Cveta cveće u pivsko preduzeće

  Pivarska industrija         P. N.         15.03.2022.
Cveta cveće u pivsko preduzeće

Pivo zahmeljeno svježim hmeljem poseban je specijal i može se kuhati samo u vrijeme berbe hmelja. Više pivovara u Češkoj kuha krajem kolovoza i početkom rujna zimske specijale u koje dodaje svježe ubrane cvjetove hmelja. Novi Zeland ima berbu u ožujku pa tamo upravo sada traje borba s vremenom za opne koji žele skuhati specijal sa svježim hmeljem.

Novi Zeland je jedno od najzanimljivijih područja za uzgoj hmelja i proizvodi niz sorti koje su u svijetu crafta iznimno cijenjene. Proizvodi i ozbiljne količine – pretprošle godine proizvedeno je milijun i 230 tisuća kilograma zelenog zlata. Dio završi u pivskim specijalima prije sušenja i prerade.

Jedna od craft pivovara koja pravi pivo začinjeno cvjetovima hmelja je Hop Farm Brewery, piše novozelandski portal 1 News. Svježe ubrani cvjetovi hmelja (za dodatnu informaciju – u proizvodnji piva koriste se djevičanski, dakle neoplođeni, ženski cvjetovi biljke Humulus lupulus iz reda kopriva, porodica konoplja) voze se ravno u pivovaru u kojoj se pivo već uvelike kuha, te se dodaju u varivo samo koji sat nakon branja.

Direktor proizvođača hmelja Freestyle Hops David Dunbar rekao je za 1News: „Hmelj je poput svakog drugog cvijeća, kada se jednom ubere njegova svježina ne traje dugo i jako je važno da s tim cvjetovima postupamo pažljivo da se ne suše i ne oštećuje.“

Cvjetovi hmelja, takozvane hmeljne šišarke, se beru u Nelsonu i odmah se odvozr u Wellington gdje se isporučuju u pivovaru Parrot Dog Brewery.

Matt Eats, voditelj prodaje u trgovini craft piva Beer Jerks, rekao je za 1News da takva piva imaju potpuno drugačiju karakteristiku.

„Dakle, dobivate sve one mokre spojeve hmelja koji ulaze, oni proizvode potpuno drugačiji profil okusa i stvarno smo sretni što nam novozelandski uzgajivači hmelja to omogućuju jer stvara proizvod koji je jedinstven u svijetu“.

"Samo Novozelanđani mogu piti ovakva piva i mogu ih piti samo sada", kaže Eats, i, naravno, tu ne pogađa u potpunosti, jer već smo spomenuli da svježim cvjetovima hmelja svoja piva začinjavaju i češke pivovare. Istina, u Češkoj se tako proizvode lageri, jer češki je hmelj najbolji za tu vrstu piva. 

Tagovi

Pivo   hmelj   Novi Zeland  


Najnovije iz kategorije Pivarska industrija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće