BRITANCI UPOZORAVAJU NAVIJAČE

Čuvajte se njemačkog piva

  Pivo i sport         P. N.         12.02.2024.
Čuvajte se njemačkog piva

Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj sve je bliže – a kada u lipnju ono započne, stotine tisuća navijača iz inozemstva pohrlit će u gradove diljem Njemačke u kojima se igraju utakmice. Uključujući, naravno, i navijače iz nogometno lude Velike Britanije koji bodre svoju reprezentaciju i –  na kraju krajeva, to je dio toga – popiju velike količine piva.

S obzirom na to da engleska reprezentacija svoje utakmice igra u Gelsenkirchenu i Frankfurtu, ali i u Kölnu, pa se posegnuti i za tamošnjim specijalitetom, pivom tipa Kölsch, koje i ma između 4,4 i 5,2 posto alkohola, piše njemački portal Tagesschau, izvještavajući o tome kako britanske institucije upozoravaju navijače da se trebaju čuvati njemačkog piva.

„Bez obzira na to radi li se o Kölschu, Pilsneru ili Altu – njemačko pivo, kojeg engleskim navijačima vjerojatno neće nedostajati tijekom Europskog prvenstva, zabrinjava britansku vladu,“ piše portal. „Zbog toga Ministarstvo vanjskih poslova u Londonu upozorava domaće navijače da ne podcjenjuju pivo u zemlji domaćinu EP-a Njemačkoj. Pivo može biti jače nego u Ujedinjenom Kraljevstvu, stoga pijte odgovorno, znajte svoju granicu i poštujte lokalne zakone, kaže se, između ostalog, u savjetima za putovanja i sigurnost s pogledom na Njemačku. Ako pretjerate s pivom, morate računati s tim ​​da vam neće dopustiti ulazak na stadion.“

Dojava je kod mnogih Engleza izazvala odmahivanje glavom, pa čak i nerazumijevanje. List Sun citirao je zastupnika Kevina Fostera koji je rekao: "U vrijeme kada postoji toliko ozbiljnih problema koji utječu na svjetski mir, njemačko pivo bi trebalo biti najmanja briga našeg Ministarstva vanjskih poslova."

No je li njemačko pivo zapravo jače od britanskog? "Naravno da se to ne odnosi na sve", kaže pivski sommelier Christian Küppers za WDR. Ali postoji razlika kada su u pitanju piva koja se često poslužuju u pubovima. "Grubo bih rekao, da, imaju manje alkohola ", rekao je Küppers. Međutim, nije želio potvrditi da su britanska piva uvijek lakša od njemačkih.

Na kraju pitanje "Koje pivo?" vjerojatno ne igra veliku ulogu, nego je važnije pitanje: “Koliko?”. Zna to i kelnski gostioničar Martin Schlüter. A ima jedno živo sjećanje na britanske nogometne navijače: "Ugostitelj sam od 1998. i jednom u životu bio sam potpuno pijan, bilo je to Svjetsko prvenstvo 2006., igrala je Engleska, toliko o tome."

Engleski navijači poznati su po partijanerskom raspoloženju i Martin Schlüter će sigurno biti spreman za to. Prema izvješćima britanskih medija, na turniru Europskog prvenstva od 14. lipnja do 14. srpnja očekuje se do 800.000 navijača iz Velike Britanije.Najnovije iz kategorije Pivo i sport
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće