DAN PLANETA ZEMLJE

Čuvajmo jedini planet s pivom

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         22.04.2023.
Čuvajmo jedini planet s pivom

Iako je današnji dan službeno proglašen Danom planeta Zemlje tek 2009. godine, posvuda po svijetu slavio se neki dan posvećen Zemlji još dva desetljeća prije, svijest o potrebi promicanja održivog razvoja još je kudikamo starija, a potreba da se zaštitom okoliša uspori neizbježna kataklizma seže....auuuuuu... I u svim tim aktivnostima važnu ulogu igra pivo.

Sačuvajmo Zemlju. To je jedini planet s pivom!, kaže parola koju posljednjih desetljeća često susrećemo i čitamo je na majicama, šalicama, plakatima, društvenim mrežama i reklamnim panoima, i rekao bih da je to krunski argument protiv svih zagađivača, jer ako ih to ne natjera da korigiraju štetočinsko ponašanje, ne znam što će.

Ima još jedna mobilizacijska parola. Ona kaže: Štedite vodu, pijte pivo! To, doduše isto dobro zvuči, ali je potpuno promašeno. Naime, da bi se proizvela jedna litra piva valja potrošiti čak 20 litara vode u klasičnom, tradicionalnom proizvodnom pogonu, dok novokomponirani programi posvemašnje štednje uz uvođenje novih tehnologija potrošnju vode smanjuju i na četiri litre za dvije politre pjenušave tekućine. No, i dalje je to opako velika količina.

Dakle, ispijanjem piva umjesto vode ne štedimo vodu, ali to nipošto ne znači da ne treba proizvoditi i piti pivo, dapače. Štedjeti se može na mnogim stvarima, pa to proizvođači piva i čine, a ponajprije se može uštedjeti na energentima, dok se briga za okoliš manifestira i korištenjem zelenih energija i tehnologija ili ekološki uzgojenih sirovina. Lijep doprinos prijateljskom odnosu s okolicom dat ćete, na primjer, ako umjesto flaširanog piva pijete točeno, a ako birate bocu, odaberite onu povratnu.

Znamo, naravno, da se kod nas točeno pivo ne nosi i da ta moda još dugo neće doći u ove geografske širine, no na proizvođačima i na zakonodavcu je da te potrošačke navike mijenjaju. A mi dotle možemo sjesti i plakati ili potegnuti koji gutljaj iz krigle. Time, naravno, nećemo učiniti puno u poticanju potrošnje točenog piva, ali nam to neće toliko teško padati. Po onoj pjesnikovoj: Znam, tu sam di sam, al bar se manje jedim.

A što se tiče one polazne teze da je Zemlja vrijedna paženja i maženja jer je jedini planet s pivom, podsjetimo da će to biti samo toliko dugo koliko je i jedini planet na kojem živi čovjek. Naime, svakodnevno smo svjedoci vijesti o istraživanjima o mogućnostima uzgoja ječma i hmelja u uvjetima koji vladaju, na primjer, na Marsu, ponašanja kvasca u bestežinskom stanju i uopće priprema da se negdje tamo gore, gdje se čovjek jednom nastani, kuha i pivo. Jer, gdje je čovjek, tu je i pivo.Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće