Pivnica.net
Banner

Pivo i sport

Čudnovati navijački vodič za pivo

Mato Pejić   |   07.06.2008.     3131

Čudnovati navijački vodič za pivo
Danas to počinje. U Austriji i Švicarskoj već je prava ludnica, a ni u drugim zemljama čije reprezentacije sudjeluju na Europskom prvenstvu u nogometu nije puno mirnije. Uz svu tu nogometnu euforiju otvorene su i pipe ih kojih je poteklo pivo. Kako smo već i na našoj stranici pisali, nitko ne želi izostati, i svatko se trudi dati svoj doprinos toj atmosferi, pa dakako i profitirati. Uz ostalo, tiskane su proteklih tjedana tone i tone, stotine tisuća i milijuni svakovrsnih promidžbenih materijala, a u svakoj brošurici namijenjenoj pratiteljima nogometnog prvenstva našlo se i mnogo stranica posvećenih zlatnom soku. Evo jednog zanimljivog primjera.
Politički magazin Globus prošlog je tjedna čitateljima darovao poseban prilog o Europskom nogometnom prvenstvu, a u dijelu u kojem je na po jednoj stranici predstavljena svaka od 16 reprezentacija koje sudjeluju na prvenstvu, puno prostora odvojeno je za rubriku 'navijački info', koja počinje podacima o naj-pivu iz te zemlje i podukom o tome kako se na jeziku te zemlje naručuje jedno pivo. Zvuči vrlo zanimljivo, a još kad vidite da je autor rubrike Ribafish, hvaljeni poznavatelj dragocjene tekućine, onda nema nikakve sumnje da se radi o štivu koje valja preporučiti. Evo kako to izgleda.
   
Austrija. Naj pivo – Samichlaus (najjače pivo na svijetu, Edelweis (pšenično), Hirter, Stiegl, Puntigamer. Ein Bier, bitte. Njemačka: Paulaner, Salvator, Erdinger, Ayinger Celebrator Doppelbock. Isto (Ein Bier, bitte). Poljska: Lech, Zubr, Zywiec Porter. Prosce jedne piwo. Češka: Pilsner Urquell. Jedne pivo prosim. Portugal. Cerveja Super Bock Stout, Segres ni Coral. Una cerveja, por favor. Turska: Efes Pilsen. Bir Bira lűften. Švicarska: BFM Cuvée du 8ème. Isto (Ein Bier bitte). Francuska: Lancelot XI,I. S'il vous plait un bierre. Nizozemska: La trappe Blonde, Westmalle. Een biertje, alsjeblieft. Italija:Forst Sixtus Doppelbock. Una birra, prego. Rumunjska: Ursus Black, Silva Strong. O (unul) bere vä rog. Grčka: Mythos, Piraiki Fresh. Mia bira (mpira), prakalo. Švedska: Närka Kaggen Stormakts Porter. En öl tack. Rusija: Baltika 6 Porter. Adno pivo, požalustja. Španjolska: Damm Xibeca. Una cerveza, por favor. I Hrvatska: Velebitsko tamno, a kako se naručuje – zna se.
 
 
I – što vam se čini. Izgleda super, čovjek zna znanje, rasprostro raskošnu paletu...
Ali, postoji tu nekoliko ozbiljnih problema. Među ponuđenim pivima sve vrvi od vrhunskih specijaliteta, što je inače sasvim u redu, samo – to nisu navijačka piva. Kad navijač ide na utakmicu, njemu ne treba porter, ni bock, ni stout. Njemu treba lager, najobičnije svijetlo pivo, bez obzira na marku, važna je samo količina. U tom smislu, ovaj hvalevrijedan pokušaj potpuno je promašen. Osobno izbor u većini slučajeva pozdravljam (posebno kod domaćeg piva), ali to je vodič za sladokusce na proputovanju Europom, a ne za navijače. Ali, ni to nije sve. U vodiču ima grešaka, koje dovode u sumnju autorovu vjerodostojnost. Na primjer – Zubr, pivo koje je navedeno kao Poljsko, zapravo je češko, iz pivovare Přerov. A kad smo kod Češke – na češkom se ne kaže jedne pivo, nego jedno pivo. Napokon, Pilsner Urquell je njemačka verzija imena Plzeňský prazdroj, pa kao predstavnika češkog piva nipošto nije trebalo navesti njemačku verziju toga imena. Češki grad Plzeň je u neku ruku svjetska prijestolnice svijetlog lager piva i u mnogim krajevima svijeta se za tu vrstu piva donjeg vrenja češkog tipa upravo se koristi naziv pils ili pilsner, prema imenu toga grada, međutim, danas to pivo nije ni sjena onoga što je nekad bilo, i osobno ne poznam nijednog Čeha koji bi plzenjsko pivo odabrao kao svoje omiljeno.
A znam ih poprilično puno.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivo i sport