Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Crna mačka, crno pivo

Mato Pejić   |   31.10.2022.     552

Crna mačka, crno pivo

Halloween, odnosno Noć vještica uz koji se i u nas uredno priređuju prigodne uglavnom kostimirane proslave zdušno su prigrlili i pivari nudeći specijalna mahom crna teška piva zastrašujućih imena i s odgovarajućim horor likovnim rješenjima, a sve češće posežu za bundevom kao posebnim dodatkom.

Noć vještica ili Halloween (Hallowe'en), podsjetimo se kratko uz pomoć Wikipedije, je praznik koji se slavi noć uoči Svih svetih, 31. listopada, a zapravo je skraćenica od All Hallows' Eve ili Hallow Eve (Sveta večer, noć uoči Svih svetih). Slavi se prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu.  Premda je Halloween skraćeni oblik od arhaičnog engleskog imena za blagdan Svih svetih All-Hallow-even, All Hallows’ Eve, Noć vještica je, prema katoličkim službenicima, poganski blagdan izravno suprotstavljen katoličkom blagdanu Svih svetih.

Svetkovina je nastala tako što su plemena rezbarenjem bundeva istjerivali loše vrijeme kako bi im žetva uspjela, a danas se slavi, većinom u anglosaskim zemljama, kao zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama (Jack-o'-lantern), paukovim mrežama, kosturima, gledanje horor filmova, sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Dana svih svetih.

Dok jedni tvrde da moderna Noć vještica sadrži elemente kršćanstva i poganskih rituala, drugi smatraju da je uvjerenje da je svetkovina nastala temeljem kristijaniziranih obreda pogrešno. Velika zasluga za proširenje proslave Noći vještica pripisuje se redatelju Johnu Carpenteru koji je snimio istoimeni horor na tu tematiku

Dakle, bundeva. Taj je običaj došao iz Irske, koji imaju legendu o nekakvom Jacku (Jack-o'-lantern), pijancu i niškoristi iz 16. stoljeća, koji je nadmudrio vraga i nakon smrti ostao na zemlji da vječno luta s izdubljenom repom u kojoj je imao žeravicu iz pakla. Kada su se Irci masovno selili u Ameriku, repu iz priče zamijenili su bundevom.

Bundeva, shvatili su brzo pivari, daje pivu jako zanimljiv okus, koji su pivopije zdušno prihvatile, pa je pumpkin beer postao omiljeni jesenski specijal. Iz Amerike se s craft pokretom brzo širio po svijetu, pa se kuha i kod nas (Pivionica, Crafterʼs), a češko pivsko tržište s jeseni bude preplavljeno pjenušavim napicima koji mirišu na buću.

Jedno takvo ćemo spomenuti uz današnje prigodno prisjećanje Noći vještica, a među brojnim bundevastim pripravcima kvalitetom se ističe ovaj izi pivovare Zichovec, koja spada u prvu češku craft ligu.

Voda, ječmeni slad, hmelj, standardni su sastojci ovog piva, a onda je tu dodana bundeva, pa keksi, zrna kakaovca, cimet i šećer. Rezultat je sjajni jesenski pumpkin amber ale nazvan Halloween Bucket, s 15 posto slada i 6,5 posto alkohola.

Obiteljska pivovara Zichovec iz mjesta Zichovec izimeđu Louna i Slanog, seoceta s tek 93 stanovnika, kvalitetom svojih piva brzo je pronijela glas o svom selu, u koje sada hrle pivoljupci iz šire okolice. Pivovara, utemeljena 2012. godine, dakle prije točlno godina, zbog velike je potražnje za svojim pivom već morala promijeniti adresu, jer je izgradila novi, veći moderni pogon u predgrađu Louna.  

Dakle, pivo Zichovec Bucket, baš kao i sva druga bućina i halloween piva, baš kao i sva piva kao takva sračunata su samo na to da vam priušte užitak i povećaju ugodu, kao uostalom i proslave Noći vještica, bez obzira na zastrašujuće likove karakteristične za te proslave.

Među njima je česta crna mačka, za koju se vjeruje da će vam donijeti nesreću ako vam prijeđe preko puta. Najbolje je na to odgovorio veliki Groucho Marx, rekavši: Crna mačka koja vam prelazi preko puta znak je da životinja nekamo ide. A ako vam crna mačka prepriječi put, znači da ste se i vi nekamo zaputili. Možda baš na kostimiranu zabavu u povodu Noći vještica. Pa je povedite sa sobom.

Za one koji žele znati više:

Za halloween – zastrašujuće pivo

Vještica gore bez

Specijali u Noći vještica

Halloween zlatni sok

Moorhouse's Black Cat

Piva Noći vještica

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Ne možeš biti prava zemlja ako nemaš pivo i avionske linije – pomoći će i ako imaš nekakav nogometni tim ili kakvo nuklearno oružje, ali na kraju moraš imati pivo.
Frank Zappa

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije