Craft lager osvaja Britaniju

  Velika Britanija         P. N.         18.10.2022.
Craft lager osvaja Britaniju

Glavni trend u britanskom pivarstvu posljednjih godina je značajan rast popularnosti craft piva. Na Otoku su i inače traženija piva gornjeg vrenja, dakle aleovi. IPE, stouti... no sada potražnja za njima raste, naročito ako dolaze iz malih zanatskih pivovara. Zanimljivo je, međutim, da raste i potražnja za lagerima, opet onima iz craft pivovara.

Klasični „euro lager“, dakle industrijsko pivo donjeg vrenja, koje kuhaju globalni igrači, kao što su AB InBev, Heineken, Carlsberg, Molson Coors, Asahi i drugi pivarski multinacionalni koncerni, zadržao je svoj dio kolača na tržištu piva, ali se on smanjuje na račun craft pivovara, koje svojim kvalitetnim pjenušavim napicima sve više privlače pivopije.

„Ljudi su mi doslovce ispričavali što naručuju lager u našem lokalu,“ rekao je medijima Jake Doherty, voditelj pivovare Bath Road Beers iz Cheltenhama o pivopijama koji u pivovarskom tap roomu i dućanu traže lager, što potvrđuje da još itekako živi stigma ljubitelja lager piva, koja je naročito očita od početka bujanja craft pokreta, koji je lagere potisnuo u drugi plan, a snažno promovira aleove.

Prema agenciji Mintel, koja se bavi istraživanjem tržišta, godine 2015. lagere je pilo tek 49 posto britanskih ljubitelja piva, dok ih je godinu dana ranije bilo 54 posto. U prošlosti su većinu lagera prodavale globalne komercijalne tvrtke poput Carlinga, Heinekena ili Stelle Artois, koje su Britanci naročito voljeli i čija su piva bila dostupna u svakom dućanu i pubu.

Posljednjih godina se preferencije potrošača mijenjaju, okrećući se prema manjim i manje komercijalnim markama. Taj je proces započeo beskrajnim širenjem ponude varijacijama na standardne pivske stilove.

U aktualnom valu takozvane craft revolucije na red da osvoji pivoljupce došao je lager, a brendovi koji su trenutno najtraženiji su Camden Hells, Folurpure ili Thornbridge Lukas. Istovremeno povećava se i potražnja za alternativnim lagerima iz manjih pivovara.

S rastom zanimanja za lager britanski proizvođači sve češće inspiraciju traže u Europi, koja je tradicionalnim domicilom toga pivskog stila. U tom trendu svoju šansu vide i craft pivovare iz Češke, koje uz široku lepezu ale piva u pravilu kuhaju i tradicionalni češki lager (ležák) u kuhanju kojega Česi imaju iznimno  bogatu tradiciju. Tako je i sve više malih čeških pivovara koje uspješno izvoze u Veliku Britaniju.

Tagovi

Pivo   Velika Britanija   lager   Češka   ležak  


Najnovije iz kategorije Velika Britanija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće