DEVASTACIJA AMBALAŽE

Čobanska pivska rapsodija

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         08.10.2023.
Čobanska pivska rapsodija

Kod nas, poznato je, točeno pivo baš i nije nešto traženo – čak i tamo gdje ga ima, mnogi umjesto ukusnijeg i svježijeg piva iz pipe naručuju flaširano, pa čak odbijaju i čašu, nego potežu direktno iz politre. A mnoge pivske bačve, kad se isprazne, ne vraćaju se u pivovaru na ponovno punjenje, nego završe kao kotlići za fiš paprikaš, čobanac i gulaš.

Evo, baš ovih dana čitamo kako je policija provela kriminalističku obradu nad radnicima jednog poduzeća koji su otuđili veću količinu pivskih bačava. „Naime, dvije poznate i privedene i još jedna za sada nedostupna osoba sumnjiče se da su u svojstvu zaposlenih u trgovačkom društvu na području Kaštela, od 1. srpnja do 5. rujna, protupravno prisvojili veći broj aluminijskih bačvi za pivo. Pričinjena materijalna šteta procjenjuje se na preko 60 tisuća eura,“ kaže ta vijest.

Teško da je to ikoga iznenadilo i zacijelo je svakome jasno da će metalna burad biti prerezana na pola i da će se uskoro u oglasnicima pojaviti ponuda kotlića od bačava za pivo. Tako se to radi, jer se bačve proizvode od materijala koji je dušu dao za takve stvari. I ne samo kod nas. Još 2010. godine pisali smo o problemima s kojima se susreću češke pivovare kojima se s terena ne vraćaju pedeset litarske pivske bačve, već završavaju na crnom  tržištu, gdje ih kupuju vinari i pivari homebreweri i vlasnici malih nezavisnih zanatskih pivovara. Stoga su pivovare tada povećale kauciju za bačve sa 600 na 1.000 čeških kruna, ali to nije bilo dovoljno da potpuno zaštite svoju ambalažu, jer je cijena bačve na crnom tržištu iznosila 1.800 kruna. Jednako velik problem imala je pivovara Plzeňský Prazdroj s povratom bačava iz Rusije, pa je izumila jeftinije plastične bačve, ali ni to nije b ilo dovoljno dobro, jer su Rusi i za plastične bačve našli alternativnu namjenu, pa je problem definitivno riješen tek kad je zbog rata u Ukrajini potpuno prestao izvoz piva u Rusiju.

No, vratimo se našim marifetlucima, jer kod nas se sve radi inventivno i drastično. Dok bačve u Češkoj završe opet kao ambalaža za pivo, i eventualno za vino, kod nas se one prerađuje u kotliće za fiš paprikaš. Mi smo i inače velemajstori alternativne namjene. Sigurno ste vidjeli onaj štos s robotima iz Ratova zvijezda R2D2 i C3PO, koji se nađu u nepoznatom okruženju i nekako saznaju da su u Slavoniji, a nakon tjedan dana eto ih prerađenih u kotao za pečenje rakije. Kod nas ako je boca od Coca cole a čep od Fante unutra je garant rakija (a u kutiji od quatro sladoleda sarma) dok je u staklenim pivskim bocama zatvorenih celofanom  ukuhani paradajz.

A u metalnoj pivskoj bačvi ne može biti ništa drugo, nego fiš paprikaš ili gulaš. Jer naš se čovjek čvrsto drži parafraze one dobre stare goranske – gdje god nađeš pivsku bačvu, ti čobanac skuhaj. Pa i jesmo čobani, zar ne?!Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće