Čista radost života

  Oktoberfest         P. N.         03.08.2022.
Čista radost života

Premda se još uvijek dosta govori o tome da nije sigurno da će se ove godine održati Oktoberfest, jer epidemiolozi za jesen najavljuju povratak korone na velika vrata, u Münchenu se sve odvija kao da najveća svjetska pivska fešta nije u pitanju. Tako je pod motom Čista radost života predstavljen tradicionalni gostioničarski festivalski vrč.

Na festivalskom prostoru, gradskom kvartu Theresienwiese, gradi se sve u šesnaest, tako da za mjesec i pol, kada Oktoberfest treba početi, sve bude potpuno spremno, a nakon tri godine vraća se i jedan od kultnih predmeta festivala, neizbježan kolekcionarski komad – vrč festivalskih gostioničara (Der Krug der Wiesnwirte), koji je predstavljen ovih dana.

Litreni vrč je, kako je općepoznato, jedina je pivska mjera na Oktoberfestu, a osim svoje osnovne funkcije – ispijanja piva, ima i dodatnu vrijednost kao predmet kolekcionarske strasti. Zato se svake godine uz vrčeve s motivom službenog plakata Oktoberfesta i uz vrčeve s logom pojedine pivovare ili festivalskog šatora, te prigodnih jubilarnih motiva, izrađuje i posebno dizajniran vrč gostioničara koji na Oktoberfestu vode pojedine šatore.

Motiv ovogodišnjeg službenog gostioničarskog vrča izradio je münchenski grafičar Rudi Skukalek. U sredini je živahna konobarica s Oktoberfesta koja nosi hrpu pivskih vrčeva. „Ona se smiješi od uha do uha –  čisti joie de vivre i zato nam se toliko svidio motiv“, kaže glasnogovornik festivalskih gostioničara Christian Schottenhamel. „Vrč je sretan, veseo, optimističan i životan – baš kao i naš Oktoberfest.“

Za Skukaleka, koji već gotovo 20 godina radi kao ilustrator za tisak, internet i film, tipična usluga na Oktoberfestu – raznošenje vrčeva s pivom, ima nešto gotovo herojsko. „Uvijek sam se pitao: Kako dame mogu nositi toliko vrčeva piva?“ Na ilustraciji za službeni vrč gospođa ih nosi 15. Za svaki od velikih šatora po jedan. Od šatora Armbrustschützenzelt do Ochsenbraterei – ovdje svaki član Udruženja festivalskih gostioničara ima svoj motiv na službenom vrču.

Ovaj kolekcionarski vrč izrađen je u pet tisuća komada, a može se kupiti i prije samog Oktoberfesta u odabranim prodavaonicama suvenira u gradu ili posredstvom online shopa po cijeni od 29,99 eura, odnosno 49,99 s poklopcem.Najnovije iz kategorije Oktoberfest
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće