Čime se zalijevao Nobel?

Čime se zalijevao Nobel?

Lokalnoj pivovari iz Helsingborga pripala je ove godine čast da poslužuje piće na Nobelovoj zabavi, održanoj sredinom prosinca u Stockholmu.

Trio koji stoji iza ”Benchwarmers Brewing Co” došao je na međunarodnu pozornicu sa svojom IPA-om. Palete s pivom Plemeniti hmelj (Noble Hops), smjestili su u Ekonomskoj školi, gdje prema tradiciji Nobelovci i svih ostali pozvani gosti, njih 1600, odlaze na legendarni ”after party”, koji se održava nakon završetka Nobelovog banketa.

Pivo, koje je pilsner u njemačkom stilu s dodatkom češkog hmelja, kuha se posebno za ovu noć.

“Stupili smo u kontakt s generalom ”after partyja” kojemu se svidjelo naše pivo, a koji je također iz našeg kraja. Bilo je to zanimljivo iskustvo, kaže Magnus Svensson pokazujući staklenku s etiketom s valovitim zlatnim prugama i crnom leptir mašnom na bijeloj košulji.

Tvrtku ”Benchwarmers Brewing Co” je pokrenuo prije pet godina zajedno s prijateljem iz djetinjstva Andersom Nilssonom. Dijelili su strastveni interes za pivo i u početku je kuhanje bilo uglavnom način druženja. Magnus Svensson nekoliko je godina pisao blog o gorkastom piću, dok je također vodio nekoliko pivnica. Stoga je pomno pratio sve veći interes za pivo u Švedskoj s novim sajmovima, degustacijama piva i internetskim forumima. Kao i, ne manje važno, novopokrenute pivovare piva u svakom drugom švedskom gradu.

„Danas u Švedskoj ima oko 500 pivovara. Iako ih nije bilo toliko kad smo počeli, činilo se da smo zakasnili na loptu. Ali u isto vrijeme mislili smo da je većina švedskog piva prilično dosadna. Tako da smo negdje ipak osjećali da možda ipak možemo bolje.”

Na sajmu piva 2016. godine dobili su potvrdu da su njihova novoproizvedena piva cijenjena među fanaticima. Pivo su kuhali kad su imali vremena, uz druge poslove. Ali kada je Magnus Svensson kasnije prodao svoje barove, počeli su ulagati sto posto. Udvostručili su svoje prostore, uložili milijun kruna u novu opremu i postali vještiji u teškoj umjetnosti kuhanja dobrog piva.

S prošlogodišnjim prometom od tri milijuna kruna Benchwarmers Brewing Co pripada jednoj od većih lokalnih pivovara u Švedskoj.

Na pitanje koje je pivo najbolje Magnus Svensson odgovara kao iz topa - Tuborg u jednom otrcanom lokalu u Kopenhagenu. Bez premca.

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Sadržaj ekstrakta u osnovnoj sladovini
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće