Cijene nezaustavljivo rastu

  Njemačka         P. N.         13.07.2022.
Cijene nezaustavljivo rastu

Zbog rata u Ukrajini i inflacije naveliko rastu cijene u supermarketima u Njemačkoj. Ni pivo nije iznimka, a do kraja godine poskupjet će za čak 30 posto. Holger Eichele, generalni direktor Njemačke udruge pivara, govori za Bild o velikom pritisku na troškove, jer su gotovo sve sirovine koje su potrebne pivarskoj industriji pogođene poskupljenjima.

Pivarski slad je u odnosu na prethodnu godinu poskupio 70 posto, euro palete 150 posto, a električna energija 250 posto, prenosi RUHR24 

„Cijene skaču vrtoglavo. Nikad prije nismo vidjeli ništa slično“, objašnjava Euchele. Stoga treba računati s promjenama. „Jasno je da će se takva drastična povećanja troškova na kraju morati prenijeti na cijenu“, nastavlja Eichele. Ako pogledate aktualni broj časopisa Öko-test, tamo se savjetuje da se ipak držite podalje od nekih vrsta piva. Kako je izvijestio Ludwigshafen24, pilsner je na testu prošao posebno loše.

Zato zamjenik predsjednika Udruge pivovara Berlin-Brandenburg Stefan Fritsche upozorava da bi do kraja godine cijene piva mogle porasti za 30 posto. Stručnjak za pivo Marcus Strobl rekao je za Bild da će u nadolazećim mjesecima biti primjetan „značajan rast cijena“, posebno za piva poznata iz televizijskih reklama poput Krombachera, Bitburgera ili Warsteinera.

Prema časopisu Spiegel, potrošačke su cijene već u travnju bile 7,4 posto više nego godinu ranije. Osim energenata, naročito je poskupila hrana. Navodi se da je stopa inflacije u travnju iznosila 8,5 posto, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne mjesece.

Društvene i potrošačke udruge pozvale su, kako se navodi, na ukidanje PDV-a na pojedine namirnice zbog rasta cijena hrane. Sada, međutim, ostaje za vidjeti kako će se nastaviti cijene piva u Njemačkoj.

Tagovi

Pivo   cijena   poskupljenje   Njemačka  


Najnovije iz kategorije Njemačka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće